Vil transplantere livmor

Amerikanske leger planlegger å gjennomføre en livmortransplantasjon. Lykkes de, kan det få stor betydning for mange kvinner som har vansker med å få barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom amerikanske forskere lykkes med gjennomføringen av en livmortransplantasjon, kan det bety at langt flere kvinner havner i en situasjon som på bildet (Foto: NTB / arkiv /Scanpix).Dersom amerikanske forskere lykkes med gjennomføringen av en livmortransplantasjon, kan det bety at langt flere kvinner havner i en situasjon som på bildet (Foto: NTB / arkiv /Scanpix).

Operasjonen skal etter planen foregå på New York Downtown Hospital, og legeteamet ledes av Giuseppe Del Priore. Han og kollegaene har undersøkt mange kvinner som ikke kan få barn fordi livmoren har fått skader som følge av sykdom, ulykker eller av andre årsaker.

Dersom de amerikanske legene lykkes, kan det gi håp for millioner av kvinner som ikke kan få barn fordi de har en ødelagt livmor, eller har måttet fjerne den.

Sterkt ønske


- Ønsket om å få et barn er enormt sterkt hos mange kvinner. Jeg tror vi kan hjelpe mange å få oppfylt deres høyeste ønske, sier Del Priore til Washington Post.

- Jeg tror vi er rede til å gjøre dette nå. Det er mulig å gjennomføre dette, fortsetter han.

Men den forestående transplantasjonen møter kritikk fra medisinsk og etisk hold. Flere leger har påpekt at det er forsket altfor lite på dette, og at man ikke kan utelukke at en transplantasjon kan medføre fare for både kvinnene og eventuelle fostre.

- Dette reiser mange etiske og medisinske spørsmål, sier Thomas Murray, ekspert på bioetikk ved Hastings Center i New York.


Mange donorer


Del Priore sier han og teamet hans har undersøkt flere titalls kvinner som kan være aktuelle som mottakere av en ny livmor. Han sier han også har en lang liste over kvinner som ønsker å donere sin livmor etter at de er døde.

Dersom operasjonen blir noe av, vil det være den første i sitt slag i USA, men ikke i verden. I Saudi-Arabia gjennomførte leger en livmortransplantasjon i 2000, men da var donoren en levende kvinne. Operasjonen var ikke vellykket, og livmoren måtte fjernes etter tre måneder. (©NTB)

Personvernpolicy