Djudedal vil avskaffe begrepet «friskoler»

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) vil ikke bruke ordet «friskole» fordi det gir inntrykk av at den offentlige skolen er ufri - og de private frie. Ministeren får støtte fra Språkrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) vil ikke bruke ordet «friskole» fordi det gir inntrykk av at den offentlige skolen er ufri - og de private frie. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) vil ikke bruke ordet «friskole» fordi det gir inntrykk av at den offentlige skolen er ufri - og de private frie. (Foto: Morten Holm / SCANPIX)

Oslo (NTB): Djupedal vil nå døpe om «friskoleloven» til «privatskoleloven», melder Avisenes Nyhetsbyrå.

- Etter departementets vurdering er også benevnelsen frittstående skole et verdiladet begrep, som kan gi en uheldig og utilsiktet assosiasjon om at de frittstående skolene er frie og at de offentlige skolene således er ufrie, står det i et høringsnotat om friskoleloven som nylig var ute på høring.

Kunnskapsdepartementet foreslår derfor at friskoler heretter kalles private skoler - og at navnet på loven som omhandler disse skolene endres.

Kunnskapsministeren får støtte fra Språkrådet.

- Dette er jeg veldig enig med Djupedal i. Jeg har selv stusset over navnet fordi det indikerer at disse skolene er frie og uavhengige av staten. Det er de jo ikke. De er jo avhengige av støtten de får fra staten, sier direktør Sylfest Lomheim i Språkrådet. (©NTB)

Personvernpolicy