Vil importere norsk elg

En skotsk naturpark vil ha norske elger. Men myndighetene er skeptiske til søknaden om eksport av fire ville ungdyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her vil en bygge opp Europas største naturpark og restaurere både bygninger og natur. Eierne vil ha naturen slik den var for 500 år siden i Skottland. Foto: Alladale.comHer vil en bygge opp Europas største naturpark og restaurere både bygninger og natur. Eierne vil ha naturen slik den var for 500 år siden i Skottland. Foto: Alladale.com

På det skotske høylandet er det satt i verk et gigantisk prosjekt. Eierne av Alladale Lodge ved byen Ardgay er i gang med å bygge det som skal bli Europas største naturpark. De vil restaurere både eiendommens bygninger og naturen rundt. Både planter og dyreliv skal vekkes til live slik det var for 500 år siden, før skog ble hugget ned og dyreslag forsvant.

I en søknad til norske naturmyndigheter ber en i første omgang om tillatelse til å fange og eksportere fire ungkalver. På vegne av skottene er det professor Olaf Rosef ved Høgskolen i Telemark som opptrer.

- Et interessant prosjekt, sier professor Olaf Rosef . Foto: HIT- Et interessant prosjekt, sier professor Olaf Rosef . Foto: HIT

- Dette er et spennende og interessant prosjekt, sier han.

I søknaden understrekes det at «dyrene blir frittgående i et større hegn», og overfor Neste Klikk understreker han at forholdene - også for eksporten som er tenkt på trailer og ferge til Newcastle - må legges godt til rette.

Den skotske naturparken vil også plante trær og forsøke å skape en biotop som de norske elgene skal trives i. Professor Rosef har tro på at søknaden skal få en positiv behandling ved Direktoratet for Naturforvaltning (DN).

- Ja, jeg kan vanskelig se noen grunn til at de skal si nei, men jeg vet jo ikke hvordan forvaltningen tenker, sier eksperten på miljørettet helsevern.

Fire slike elgkalver er ønsket i Skottland. Foto Per Løchen / SCANPIX Fire slike elgkalver er ønsket i Skottland. Foto Per Løchen / SCANPIX

Leder av viltseksjonen hos DN, Erik Lund, har ennå ikke fått tatt en titt på søknaden, men han er i utgangspunktet skeptisk til å tillate eksport av ville dyr til en skotsk innhegning.

- Vi vil nok henvise dem til eksisterende dyreparker hvor det finnes elg som også selges. For vi tar ikke ville dyr og setter dem bak et gjerde, sier han.

Den fungerende seksjonslederen vil likevel ikke avvise at eksporttillatelse for elger født i fangenskap, vil bli gitt. Det skal ha skjedd tidligere, mener han.

Personvernpolicy