- En drøm å spille Marie Antoinette

- Det har ikke vært et forsøk på å lage en film for enhver smak, sier Kirsten Dunst om kinoaktuelle Marie Antoinette. I likhet med Frankrikes siste dronning har også Hollywood-yndlingen opplevd å komm

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Cannes): Under visningen på Cannes-festivalen i fjor buet publikum under visningen av filmen.

Franskmennene syntes på ingen måte det var flatterende at Hollywood nok en gang tok for seg deres historie på det hvite lerretet. Og på en så frimodig måte, med britisk new wave og post punk-musikk på lydsporet!

Flere kritikere har vært enige om at filmen var mer «kake for øyet enn
for hjernen». Regissøren selv, Sofia Coppola, forsvarer dette med at
det var i tråd med den overfladiske livsstilen til Marie Antoinette.

Dronning av Frankrike


Den østerrikske hertuginnen Maria Antonia Johanna von
Habsburg-Lothringen (1755-1793), ble giftet bort til den franske
tronarvingen Ludvig XVI som purung og umoden 14-åring. Ekteskapet var et slags politisk spill for å sikre en allianse mellom de to stormaktene etter mange år med krig.

37 år gammel var hun blitt dronning av Frankrike og Navarre, og etter mange iherdige forsøk hadde hun også født en arving til det franske kongehuset.

Sammen med resten av kongefamilen havnet hun i giljotinen, tiltalt
for forræderi av de franske revolusjonære. Tragisk nok på et tidspunkt hvor hun skal ha funnet seg selv.

Historiebøkene har vært relativ harde mot Marie Antoinette. Faktisk var hun langt mer moderne og betraktelig mer sympatisk innstilt til Frankrikes fattige enn det som var tilfellet med de øvrige kongelige og aristokratiet.

Hun uttalte: «Det er helt sikkert at av å se folket, som behandler oss så godt til tross for sin fattigdom, er vi mer enn tidligere nødt til å arbeide for deres beste.»

I filmen forenkles hennes ord til den ladede kommentaren: «Letting everyone down would be my greatest unhappiness.»

«Marie Antoinette». (Foto: Buena Vista International)«Marie Antoinette». (Foto: Buena Vista International)

Datidens Paris Hilton


En periode var hun glad i kaker og festlige utskeielser - som en datidens
Paris Hilton. Men etter fylte 30 ble Marie Antoinette en langt mer
jordnær kvinne, og kledde seg også mindre ekstravagant.

Som filmen viser var hun også noen år før sin død inspirert av tankene til naturalist-filosofen Rousseau.

Ironisk nok skal det være ordene fra den samme filosofen i selvbiografien «Confessions» (1766) som ble grunnlaget for det verste ryktet om Marie Antoinette: nemlig at når folket ikke hadde brød, kunne de spise kaker.

Rousseaus bok kom ut da hun var 10 år gammel, fire år før hennes ekteskap med Ludvig XVI i Rheims fant sted. Sannsynligvis refererer Rousseau til en tidligere fransk prinsesse, trolig Maria Teresa fra Spania (1638-83).

- En drøm å spille i Versailles


Filmen tar for seg perioden fra Marie Antoinette gifter seg med Ludvig XVI i 1770 til kongefamilien må rømme fra de revolusjonære, etter at de har stormet Bastillen 14. juli 1789 og står blodtørstig samlet utenfor slottet i Versailles.

- Å lage Marie Antoinette var som en drøm, forteller Kirsten Dunst.

- Det var en helt utrolig opplevelse å spille inn i det storslåtte Versailles. Jeg er forbløffet over at vi i det hele tatt fikk lov til å spille inn enkelte av stedene, forteller 24-åringen.

En av grunnene til at filmen har blitt viet mye spalteplass, er at det er første gang et filmteam har fått tilgang til slottet, som ligger vel 17 kilometer utenfor Paris.

Versailles på sin side har siden filmens premiere i Cannes opplevd en
betraktelig økning i turismen.

Kirsten Dunst. (Foto: REUTERS/Albert Ferreira)Kirsten Dunst. (Foto: REUTERS/Albert Ferreira)

Stjernen fra Spider Man-filmene vedgår at hun ikke visste så mye om Marie Antoinette før hun tok rollen, det var helst andre grunner til at hun ble med:

- Den franske revolusjonen kunne jeg jo litt om, det er jo tillagt stor betydning i pensum på high school.

- Om Marie Antoinette visste jeg ikke stort mer enn at hun havnet i giljotinen. Jeg visste faktisk ikke at hun har blitt tildelt de berømte ordene om at folk fikk spise kake, hvis de ikke hadde brød.

- Da jeg leste Antonia Fraser sin biografi som en del av forberedelsene til filmen, lærte jeg utrolig mye. Marie Antoinette festet jo en del, men samtidig var det noe veldig trist ved henne, sier Dunst, som peker på det å jobbe med Sofia Coppola som hovedårsaken til at hun tok rollen.

- Sofia har laget den filmen jeg er mest stolt over å ha medvirket i, nemlig« The Virgin Suicides». Hun ser noe i meg som ikke andre filmskapere gjør, nemlig den komplekse kvinnen i meg, både mine mørke og lyser sider. Ikke bare den søte jenta, som er det eneste mange andre filmskapere ser.

I likhet med den franske dronningen, kom også Kirsten Dunst i rampelyset i meget ung alder. Allerede som 7-åring debuterte hun på film i Woody Allens bidrag til «New York Stories» (1989), og 11-år gammel spilte hun mot Tom Cruise og Brad Pitt i «Interview with the Vampire» (1994).

Tidlig voksen


- Mitt liv har ikke vært en naturlig måte å vokse opp på. På noen måter har jeg blitt tidligere voksen, på andre måter har jeg ligget litt etter.

I motsetning til den franske dronningen, som stadig irriterte seg over all oppmerksomheten, er ikke Kirsten Dunst en jente som har noe mot eksponering.

- Som Marie Antoinette har jeg mesteparten av mitt liv vært omgitt av voksne mennesker. Jeg, på min side har hatt mulighet til selv å velge hva jeg vil.

- Jeg synes det er veldig givende når folk kommer opp til meg og sier at de setter pris på filmene mine. Det inspirerer meg.

Mer film i Neste Klikk:

Film
Filmanmeldelser
Filmklikk

Film og kino på Startsiden.no


Personvernpolicy