Studentenes fredspris til aktivist fra Burma

Norske studenters fredspris for 2007 går til den 25 år gamle burmesiske læreren, aktivisten og studenten Charm Tong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studentenes fredspris går til burmesiske Charm Tong (t.v), her sammen med skuespillerinne Lucy Liu etter at Tong mottok Reeboks menneskerettighetspris i 2005. (Foto: REUTERS/Jim Ruymen / Scanpix)Studentenes fredspris går til burmesiske Charm Tong (t.v), her sammen med skuespillerinne Lucy Liu etter at Tong mottok Reeboks menneskerettighetspris i 2005. (Foto: REUTERS/Jim Ruymen / Scanpix)

Trondheim (NTB): Tong får prisen for sitt arbeid mot det militære regimet i Burma. Prisen blir overrakt 23. februar under den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.

Charm Tong karakteriseres som en av de mest markante aktivistene fra Burmas opposisjonsbevegelse i eksil, og har blant annet grunnlagt en skole der kvinner får opplæring i språk, medier og menneskerettigheter.

Som seksåring ble hun sendt over grensen til Thailand for å være i sikkerhet, etter rapporter om overgrep mot barn og kvinner. 16 år gammel begynte Charm Tong som aktivist for menneskerettighetsgrupper langs grensen mellom Thailand og Burma. Dette er strøk som er hjem for mange burmesiske innvandrere og et område som er svært utrygt for kvinner. Rapporter sier at mange kvinner som krysser grensen, opplever arrestasjon og dårlig behandling, og unge kvinner blir ofte lurt inn i sexindustrien.

Charm kjenner forholdene godt, og står bak en rapport som avdekket 173 tilfeller av voldtekt og andre former for seksuelle overgrep mot jenter og kvinner i perioden 1996-2001. (©NTB)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus