Nektes to pass

Myndighetene sier nei til den transseksuelle krimforfatteren som ønsker to pass - et for hvert av sine kjønnsuttrykk. Men skribenten gir ikke opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene vil ikke gi transseksuelle muligheten til å velge kjønnsuttrykk i passkontrollen. Likestillingsombudet ser nå nærmere på saken. Arkivfoto: ScanpixMyndighetene vil ikke gi transseksuelle muligheten til å velge kjønnsuttrykk i passkontrollen. Likestillingsombudet ser nå nærmere på saken. Arkivfoto: Scanpix

Passmyndighetene sier nei til to pass for transseksuelle, melder aftenposten.no.

- En grunnleggende forutsetning ved utstedelse av pass er at det skal gjelde for én identitet, og at dette skal være enkelt å kontrollere, sier avdelingsdirektør Magnar Aukrust i Justisdepartementet til avisen.

I forrige uke kunne Neste klikk fortelle om den transeksuelle krimforfatteren som ønsket seg to pass - et som mann og et som kvinne.

Skribenten har likevel ikke gitt opp kampen.

- Systemet ser dette ut fra rene saksbehandlingshensyn, og fraviker selvsagt ikke den rette veg - i byråkratisk forstand, sier forfatteren i en kommentar til Neste klikk.

- Skal tilgangen til mer enn ett pass kunne bli mulig, må dette bli gjort via prinsipielle beslutninger av politisk og eller likestillingskarakter, lyder vurderingen.

Likestillings- og diskrimineringsombudet engasjerte seg i saken i fjor høst og startet nylig egne undersøkelser for å avdekke eventuell diskriminering av transseksuelle. De har ennå ikke lagt ballen død.

- Svaret er nå til behandling hos oss, sier rådgiver Ingrid Dåsnes hos ombudet til Neste klikk.

Hun sier at det avgjørende vil være om begrunnelsen for avslaget er saklig og ikke diskriminerende.

- Vi vil se på om svaret er akseptabelt i forhold til det vi er satt til å vurdere, sier Dåsnes.

I sitt avslag viser myndighetene til hensynet til sikkerhet, kosteffektivitet og internasjonale krav og standarder.

I Politidirektoratets svar - som Justisdepartementet slutter seg til - slås det kategorisk fast at «det vil være utelukket for norske myndigheter å utstede et pass der innhaveren fremstår som kvinne, hvor vedkommende er en mann».

Krimforfatteren har tidligere avvist disse argumentene, og viser til at hin tidligere har fått to pass på grunn av at enkelte stempel har gjort innreise i tredjeland vanskelig.

- Mitt poeng er utelukkende at mitt behov for to pass har med sterkt varierende utseende - i og med mine to fremtoninger - å gjøre, og pass-spørsmålet er dermed et praktisk spørsmål. Det har i og for seg ikke noe spesielt med kjønn å gjøre, også fordi det uansett vil stå 'M' i feltet for kjønn. Men den slags praktiske hensyn betyr åpenbart ikke noe for byråkratiet, sier den prisnominerte forfatteren til Neste klikk.

Mer i Neste Klikk:

Transe ber om to pass

Personvernpolicy