90-åringer systematisk ranet

I flere år har beboerne på et eldresenter på vestlandet blitt systematisk ranet. Tidligere anmeldelser er bare lagt til side, men nå vil polititet oppklare tyveriene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet trapper opp etterforskningen etter at titalls tusen er stjålet ved eldresenteret i Gjemnes. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXPolitiet trapper opp etterforskningen etter at titalls tusen er stjålet ved eldresenteret i Gjemnes. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Det var lokalavisa Romsdals Budstikke som nylig dokumenterte at flere beboere ved eldresenteret i Gjemnes kommune, i flere år systematisk hadde blitt frastjålet penger. Nå har politimesteren i regionssenteret Molde - tre kvarters biltur vest for romsdalskommunen - endelig grepet inn.

Flere titalls tusen kroner skal ha forsvunnet de siste årene.

Et ransoffer er Margot Silset som døde for et år siden, 99 år gammel. Da hun flyttet inn i en leilighet i eldresenteret sommeren 2001 reagerte hun på at pengeforbruket hennes økte betydelig.

I et brev til lensmannen anslår Margot Silset har at så mye som 60.000 kroner kan ha forsvunnet i perioden fra juni 2001 til slutten av 2004, men denne anmeldelsen ble henlagt.

Et annet offer er Ingebjørg Rotlid, som snart fyller 90 år. I de tre årene hun bodde i egen bolig ved eldresenteret i kommunesenteret Batnfjordsøra ble hun også frastjålet flere tusen kroner.

- Etter en episode i 2005, sluttet vi å legge store beløp i pengesedler i lommeboka henne, kan sønnen, Per Rotlid, forteller Romsdals Budstikke.

Etter det var problemet ute av verden.

Men etter at hans mor fortalte en ansatt om det nye gjemmestedet begynte pengene å forsvinne igjen. I fjor tok Rotlid opp problemet med både avdelingssjukepleier og pleie- og omsorgssjefen i Gjemnes kommune.

Ansatte ved eldresenteret er overrasket.

- Dette er noe av det verste som kan skje i et lite bygdesamfunn, og vi kan ikke ha dette hengende over oss uoppklart, sier avdelingsleder Dagfrid Løkvik til lokalavisa.

Hun håper politietterforskningen kan skape ro og trygghet igjen i bygda.

Løkvik understreker også at problemstillingen rundt penger som blir borte fra de eldre, har vært drøftet flere ganger i avdelingen.

- Noen ganger har vi funnet ut av det. Hvis ikke, har vi anmodet dem det gjelder om å anmelde forholdet.

Rådmann Nils Martin Sæther understreker på sin side at det skal være trygt å bo på Gjemnes eldresenter, men antyder også at det kan bli svært vanskelig å finne synderne siden omlag 40 ansatte har tilgang til boligene.

- Men jeg vil igjen understreke at dette er private hjem, og at også pårørende, slektninger, bekjente og andre kan komme på besøk, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus