Syfilis på fremmarsj i Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina opplever en dramatisk økning i kjønnsykdommen syfilis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen syfilis, som på 1960 og 70-tallet nærmest var utryddet i Kina, har fått en dramatisk økning i landet de siste årene, skriver det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet.

Siden Kina begynte å åpne opp på slutten av 1970 tallet, har kinesernes forhold til sex gradvis forandret seg. I dag opplever landet en dramatisk økning av sykdommen syfilis. Foto: REUTERS/China PhotosSiden Kina begynte å åpne opp på slutten av 1970 tallet, har kinesernes forhold til sex gradvis forandret seg. I dag opplever landet en dramatisk økning av sykdommen syfilis. Foto: REUTERS/China Photos

Ifølge tidsskriftet har omfanget av syfilis øket fra 0,2 rapporterte tilfeller per 100.000 i 1993 til 5,7 tilfeller per 100.000 i 2005.

Dramatiske mottiltak er nå nødvendig, konkluderer en av forfatterene av rapporten.

Syfilis er en infeksjon forårsaket av bakterien Treponema pallidum. Sykdommen overføres vanligvis seksuelt, men kan også smitte fra mor til foster i svangerskapet.

Verdens helseorganisasjon har beregnet at ca. 12 millioner mennesker årlig smittes med syfilis rundt om i verden, og at sykdommen hvert år forårsaker ca. 150 000 dødsfall.

Syfilis er i dag en sjelden sykdom i Norge. I 2004 ble det diagnostisert 40 nye tilfeller, og av disse var 20 smittet utenfor Norge.

Sykdommen syfilis inndeles i tre stadier, men ikke alle smittede gjennomgår disse stadiene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Primær syfilis:

Asymptomatisk eller velavgrenset, smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn (hard sjanker) på inokulasjonsstedet, f.eks. penis, vulva, anus, fingre eller munn. Regional glandelsvulst etter 1-2 uker. Sjankeren vil normalt tilhele spontant etter 2-6 uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sekundær syfilis:

Ca. 50% av de smittede utvikler sekundærstadium fra ca. to måneder til to år etter smitte. Systemisk spredning av spiroketene kan føre til en rekke symptomer, mest vanlig er tretthet, generell glandelsvulst, generelt makulopapulært eksantem (roseola) og håravfall. Meningitt kan opptre i sekundærfasen. Ca. 30% av pasientene vil helbredes spontant etter å ha gjennomgått sekundærstadiet.

Tertiær syfilis:

Ca. 30% av de ubehandlede syfilispasientene utvikler tredje stadium. Etter 10-12 år, evt. lengre tid, kan maligne senmanifestasjoner forekomme med hjerte- og blodkarkomplikasjoner, og manifestasjoner i sentralnervesystemet med utvikling av nevrologiske og psykiatriske symptomer (neurosyfilis, tabes dorsalis). Enkelte smittede utvikler en benign sen syfilis med utvikling av sår (gumma).

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er spesielt blant sex-arbeidere og homofile menn at sykdommen nå sprer seg raskt i Kina. Men antallet barn som fødes med sykdommen er også økende.

Ifølge rapporten blir omlag 3400 kinesiske barn født med syfilis, etter å ha blitt smittet i mors mage under graviditet. Tallene har økt dramatisk siden 1991, med mer enn 70 prosent hvert år.

Selv om syfilis i seg selv er en aggressiv og farlig sykdom, mener doktor Myron Cohen, som er en av forfatterne bak rapporten, at den kraftige økningen i tilfeller syfilis også er en indikasjon på at andre seksuelt overførbare sykdommer sprer seg hurtig i Kina.

- Vi har god grunn til å tro at syfilis gjør det enklere for HIV-viruset å spre seg. Derfor er det sannsynlig å anta at vi også vil se en økning i spredingen av HIV-viruset i Kina, sier Cohen til BBC.

Det finnes flere mulige forklaringer på at syfilis nå er på fremmarsj i Kina. Lancet-rapporten peker blant annet på et økende antall utlendinger som jobber i Kina, økt prostitusjon og mer sex utenfor ekteskapet, i tillegg til lite bruk av kondom som viktige faktorer.

At man må betale for helseundersøkelser kan også skremme vekk smittede fra å teste seg og få behandling.

Den økte spredningen av syfilis kan også skyldes biologiske betingelser.

Syfilis har hatt svært liten utbredelse i Kina i så mange generasjoner at enkelte forskere mener at dagens befolkning dermed ikke er like immune for sykdommen som befolkningen i andre land.

Det kinesiske samfunnet er fortsatt svært konservativt med lite åpenhet om seksualitet og kjønnsykdommer, skriver rapporten.