Jobbet med Kennedy-film i seks år

- Mordet på Robert Kennedy i 1968 var som om et teppe ble revet bort under en hel generasjon, sier Emilio Estevez. Neste Klikk møtte regissøren av «Bobby» på filmfestivalen i Venezia, hvor filmen mott

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emilio Estevez møtte Bobby Kennedy som liten, nå har han laget film om politikeren som ble myrdet. (Foto: Reuters / Scanpix)Emilio Estevez møtte Bobby Kennedy som liten, nå har han laget film om politikeren som ble myrdet. (Foto: Reuters / Scanpix)

Venezia: Med filmen om mordet på en av USAs mest kjente politikere gjør en av åttitallets pin up-ikoner comeback i Hollywood, denne gangen som regissør. Estevez er ikke lenger den virile, atletiske ungdommen vi husker ham fra i filmer som «The Breakfast Club» (1985) og «Young Guns» (1988).

De siste ti årene har han medvirket mest i TV-serier, og etter hvert har han også blitt mer virksom bak kamera. Men han har all grunn til å være fornøyd med sin siste film, som er et sterkt drivende drama i beste Robert Altman-stil.

Estevez har selv skrevet og regissert Bobby, og innehar også en birolle. Publikum og kritikere har så langt trykket filmen til sine bryst.

Sterk rolleliste


Rollelisten på Bobby er stjernespekket. Anthony Hopkins, Sharon Stone, Demi Moore, Helen Hunt, Elijah Wood, Ashton Kutcher og Lindsay Lohan har sentrale roller.

Et av det forrige århundrets mest omtalte og traumatiske hendelser for USAs demokrati ligger til grunn for handlingen. De tilstedeværende på Ambassador Hotel får sine liv endret idet Robert F. Kennedy - som avholder en tale på hotellet i forbindelse med valgkampanjen - blir skutt foran alle tilstedeværende av jordanske Sirhan Sirhan.

Her er regissør Emilio Estevez i aksjon. Til høyre skuespiller Demi Moore. (Foto: Filmweb)Her er regissør Emilio Estevez i aksjon. Til høyre skuespiller Demi Moore. (Foto: Filmweb)

Det spekuleres den dag i dag på hvem som stod bak mordet på Robert Kennedy og senest i november i fjor sendte BBC en dokumentar der CIA-agenter skal ha vært til stede på Ambassador Hotel drapsdagen.

Det var en tung tid for det amerikanske demokratiet. Bare et par måneder før hadde Martin Luther King blitt myrdet i Memphis. Den svarte borgerrettighetskjemperen Malcolm X ble tatt av dage i 1965, mens Bobbys bror, president Kennedy, ble skutt i åpen bil i Dallas i 1963.

Liberaler


Etter at daværende president Lyndon B. Johnson sa han ikke ville gå for en ny periode i Det hvite hus, trådte Robert Kennedy frem som demokratenes nye håp. Senator Kennedy var liberal og ville kjempe for både meksikanernes og de svartes rettigheter, og ville ha USA ut av Vietnam.

Filmen bruker drapet på Bobby Kennedy som bakteppe til å forklare skjebnene til 22 av de menneskene som var til stede og ble vitne til den dramatiske hendelsen.

På filmen blir fem av vitnene truffet av snikmyrderens kuler. De fleste av disse skjebnene er oppdiktet og danner et tverrsnitt av den amerikanske befolkningen anno 1968, enten det er de to Kennedy-valgkamp-supporterne som prøver LSD, det unge paret som nettopp har giftet seg for å unngå at han må dra til Vietnam, den alkoholiserte nattklubbsangerinnen, den rasistiske kokken, den tidligere hotelleieren, osv..

Fascinert av Kennedy


- Så lenge jeg kan huske har jeg vært fascinert av Bobby Kennedy, sier Estevez.

- Men det var ikke før i år 2000 jeg satte meg ned og skrev et manus med mordet på ham som utgangspunkt, fortsetter 44-åringen.

Til tross for sin unge alder hilste Estevez på den profilerte senatoren mens han ennå var i live.

- Jeg var ikke mer enn fire-fem år da, og jeg satt på skuldrene til min far (Martin Sheen red.anm.), som støttet Bobby i valgkampen.

Faren Martin har ved flere anledninger spilt begge de drepte Kennedy-brødrene i TV-produksjoner og var også involvert politisk ved et senatvalg i New York .

- Vi overvar en tale med ham. Jeg husker ikke så godt at jeg tok Robert Kennedy i hånden, men jeg erindrer klart at det gjorde inntrykk på meg da jeg senere fikk vite at han var død, sier Estevez, som var den som seks år gammel vekket sin far den skjebnesvangre morgenen i 1968 og fortalte at Robert F. Kennedy var skutt.

Stolt av resultatet


Emilio Estevez har jobbet med Bobby i seks år.

- Det er kanskje ikke så vanskelig å skjønne at jeg er stolt over omsider å få se det ferdige resultatet og høre all den gode responsen, smiler han beskjedent.

- For ti år siden regisserte jeg en film ved navn «The War at Home». Den ble vist på fire kinoer i USA. Ingen så denne. Jeg var helt knust, og sluttet nesten i filmindustrien. Å komme tilbake ti år senere med en ny film som får så bred distribusjon føles helt fantastisk.

- Bobby hadde opprinnelig en prislapp på beskjedne fem miillioner dollar. Alle som er med, er skuespillere som jeg kjenner, og som stilte opp for en billig penge. Men det var mangel på kostymer og problemer med å få tilgang til sett.

Å filme på det legendariske Ambassador Hotel, hvor Robert F. Kennedy ble skutt, var heller ingen enkel oppgave.

- Hotellet ble offentlig stengt i 1989 og under innspillingen holdt de på å rive deler av det. Vi hadde fem dager til rådighet med filmingen, og det var en helt absurd stemning. Vi filmet mens bulldosere rev ned vegger noen meter unna. Men det var viktig å få gjort det på denne spesielle locationen.

Vært heldig


- Jeg var heldig, vedgår Estevez.

- Jeg klarte å overtale Anthony Hopkins til å være med. Etter det rullet ballen, og det ble som en slags «happening», hvor alle ville være med. Men en mann som Harry Belafonte måtte jeg lete halve verden rundt før jeg omsider fant ham. Han er en av de eldste i den amerikanske borgerrettsbevegelsen og blant dem som faktisk kjente Bobby Kennedy. Hans tilstedeværelse i filmen er veldig viktig.

Med oppmerksomheten rundt Bobby har Estevez nok av filmatiske planer klare:

- For tiden har jeg hele fire filmprosjekter på gang som jeg håper å få «skutt» snarest mulig. Det er rart hvordan andre ting begynner å rulle, når først én ting gjør det, avslutter det gjenoppståtte 80-tallsikonet med et smil.

Robert Francis «Bobby» Kennedy


Født:

Brookline, Massachusets, USA i 1925

Stilling:

senator for Massachusets. Broren til president John F. Kennedy (snikmyrdet i 1963).

Død:

6. juni 1968 på Ambassador Hotel, Los Angeles. Snikmyrdet av Sirhan Sirhan

Personvernpolicy