Svenskesuget er over

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har et økende behov for arbeidsinnvandring. Fortsatt er det Sverige som gjelder, men konkurransen om den internasjonale arbeidskraften hardner til. Norske arbeidsgivere må derfor forberede seg p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behovet for arbeidskraft har gjort at mange bransjer lenge har sett over landegrensene, og svensker er fortsatt populære.

EURES (European Employment Services) er et samarbeid mellom EU/EØS-landene for å fremme fri bevegelighet av arbeidskraft innenfor EU/EØS-området.

Foran rundt åtti norske arbeidsgivere informerte de i dag om det svenske arbeidsmarkedet og om muligheter for å rekruttere arbeidskraft fra Sverige.

Færre ledige

Arne Arvidsson (t.v) og Paul Asantcheeff i EURES driver arbeidsformidling over grensene. (FOTO: Heidi N. Lunde)Arne Arvidsson (t.v) og Paul Asantcheeff i EURES driver arbeidsformidling over grensene. (FOTO: Heidi N. Lunde)


Med et økonomisk oppsving i Sverige blir det færre arbeidsledige. Selv om gode betingelser fortsatt trekker folk til Norge, vil ikke denne trenden vare, mener Arne Arvidsson fra EURES i Trollhättan.

- For bare seks måneder siden var det nok av ledige hender til bygg- og anlegg, men nå begynner vi selv å mangle arbeidskraft innen enkelte områder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjelder også flere bransjer som har rekruttert aktivt fra Sverige.

Sverige har i likhet med Norge legemangel, og har heller ikke lenger et overskudd av sykepleiere. Men erfaringer viser at det vanligvis dukker opp mange interesserte når norske bedrifter annonserer sin interesse og har rekrutteringsdager hos lokale arbeidskontorer i Sverige.

- En norsk bedrift hadde annonsert i lokalavisen og vi hadde bare 12-13 påmeldte, men når dagen kom sto det neste 200 interesserte i kø hos oss, forteller Arvidsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige har fortsatt høy ledighet blant ungdom mellom 18-25 år, men også de som er litt eldre med høyere utdannelse innen økonomi, IT, media sliter.

- For svenske unge ingeniører var det helt krise for noen år siden, men det begynner å bedre seg for dem, sier Arvidsson.

Ser til Sverige

HR-konsulent Alva Kjellèn i YIT vurderer å rekruttere fra Sverige (FOTO: Heidi N. Lunde)HR-konsulent Alva Kjellèn i YIT vurderer å rekruttere fra Sverige (FOTO: Heidi N. Lunde)

Artikkelen fortsetter under annonsen


YIT er en leverandør av tekniske bygginnstallasjoner. I likhet med resten av byggebransjen, opplever de nå vekst og har behov for mange nye ansatte.

- Vi har tidligere ikke rekruttert aktivt fra Sverige, men vurderer nå å gjøre det fordi vi vokser fort og trenger mange nye, sier HR-konsulent Alva Kjellèn i YIT.

Hun er selv svensk, men kom med foreldrene sine i 1985 og har bodd her siden.

- Konkurransen om arbeidskraften betyr at vi må tilby attraktive betingelser og gode utviklingsmuligheter videre internt, sier hun.

Må gå lengre


Selv om møtet i dag primært handlet om rekruttering fra Sverige, understreket den norske EURES-konsulenten Paul Asantcheeff at norske bedrifter nok må se lengre ut og tenke fremover.

- Alt tyder på at kampen om den internasjonale arbeidskraften vil tilspisse seg og det merker vi allerede nå, sier han.

Asantcheeff mener at bedre lønninger enn i hjemlandet på sikt ikke vil være nok siden kostnadsnivået i Norge er tilsvarende høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at bedriftene må utvide perspektivet og ta innover seg at ting som språkopplæring og andre tiltak vil bli nødvendig dersom de skal kunne konkurrere med andre land.

- EU begynner allerede å se på muligheter for å rekruttere arbeidskraft utenfor unionen og norske bedrifter må nok snart tilpasse virkemidlene for å fylle det økende behovet innenfor et bredt spekter av bransjer, avslutter han.