Stoltenberg tror på FN-reformer

Statsminister Jens Stoltenberg ser ikke bort fra at rapporten han har levert om FN-reformer kan bli lagt i en skuff og glemt. Men slik tror han ikke det vil gå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg fortalte studentene i Bergen at han egentlig ville blitt professor. (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX)Statsminister Jens Stoltenberg fortalte studentene i Bergen at han egentlig ville blitt professor. (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX)

Bergen (NTB-Kjell Sletta): - Det er tre statsministere og en rekke toppolitikere som står bak, sa Stoltenberg da han fredag møtte studenter i Bergen for å snakke om rapporten som ble levert til FN i november.

Statsministeren ga uttrykk for at han har tro på at reformer i verdensorganisasjonen vil bli gjennomført. Han sa også at enkeltforslag, som bedre måling av resultatene av bistanden, kan gjennomføres av ett eller flere land samlet.

Ville bli professor


Statsministeren avsluttet sin rundreise i Sogn og Fjordane og Hordaland fredag med å møte universitetsledelsen og studenter i Bergen. Studentersamfunnet var fylt til siste plass, og statsministeren begeistret studentene da han erklærte at han fikk nostalgiske følelser i møte med universitetsmiljøer.

- Da jeg var ferdig med utdanningen som økonom ville jeg bli forsker og professor. Jeg ville gjøre noe ordentlig, politikk var for omtrentlig og kranglete, sa Stoltenberg, og fortalte at han hadde begynt som forsker før han ble dratt inn i politikken igjen som statssekretær i Miljøverndepartementet.

- Foreløpig har forskningspausen vart i 16 - 17 år. Men det er akademiker jeg skal bli når jeg blir voksen, lovet en munter statsminister.

Klimatrussel


Stoltenberg tok for seg klimatrusselen med utgangspunkt i at det aldri har vært flere døgn med regn sammenhengende i Bergen og at det settes stadig nye varmerekorder.

- Vi tåler én mild vinter, men det er skremmende når dette blir en trend og klimaet endrer seg. Det er åpenbart at det som skjer ikke er tilfeldige variasjoner og at det er endringer på gang, sa Stoltenberg som var opptatt av at det både må gjøres noe lokalt og globalt.

Globalt setter han sin lit til FN, selv om verdensorganisasjonen strir med problemer og ikke er så effektiv som den burde være.

Effektivisere


Rapporten som ble avgitt før jul, legger opp til en kraftig effektivisering av verdensorganisasjonen. På møtet i Bergen trakk Stoltenberg fram at det er altfor mange FN-organisasjoner som arbeider parallelt og til dels konkurrerer med hverandre. Dette har utvalget foreslått å endre på, ved at det skal bli én FN-organisasjon i hvert land.

- Vi sier også i rapporten at FN må lage tydeligere mål og måle resultatene av bistandsarbeid. Ett eksempel er effekten av vaksineprogrammer, sa Stoltenberg.

Måle resultater


- Vi må satse mer på bistand der resultatet er målbart, sa Stoltenberg. Han skisserte hvordan han og utvalget tenker seg at bistand i form av penger kan knyttes til konkrete mål på områder som vaksine og utdanning.

Hvis myndighetene i et land får penger til å vaksinere for eksempel 40.000 barn, må det kontrolleres at dette blir gjort mens pengene utbetales. Hvis landet klarer å gjøre det rimeligere, så kan det bruke pengene på noe annet. Men først må vi kontrollere at formålet er oppfylt, sa Stoltenberg. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus