Det regner døde fugler fra himmelen

Den siste måneden har tusenvis av fugler falt døde fra himmelen over byen Esperance i Vest-Australia. Ekspertene klarer ikke løse gåten, men de utelukker en sykdom som fugleinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de tusenvis av døde fuglene er det også en del måker. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)Blant de tusenvis av døde fuglene er det også en del måker. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

5000 fugler har siden midten av desember falt døde til jorden i den avsidesliggende australske byen Esperance. Hva dette skyldes, er det ingen som vet.

Er det en sykdom, giftstoffer eller et naturlig fenomen? En rekke obduksjoner av fuglene har ikke gitt noe svar på gåten, skriver News.com.au. Men ifølge Nigel Higgs, talsmann for miljømyndighetene i Sydney, har man klart å fastslå at det ikke er snakk om en infeksjonssykdom, som den fryktede fugleinfluensaen.

- De fleste av fuglene er insekt- og nektarspisende arter, men det er også en del måker innimellom. Dette kan skyldes en miljøgift. Men også gift fra landbruket eller industrien. Vi vet ennå ikke, sier Higgs ifølge Jyllands-Posten.

Aldri sett noe lignende


Mandag ble Esperance, som ligger 725 kilometer sørøst for byen Perth, deklarert som et naturkatastrofeområde.

Mike Fitzgerald, som jobber med naturkonservasjon i området, sier ifølge News.com.au at de første rapportene om funn av døde fugler kom for drøye tre uker siden. Siden det har mer en 500 dødsfall blitt innmeldt. Men dette er bare toppen av isfjellet, ifølge Fitzgerald:

- Vi regner med at flere tusen fugler er døde, men vi har ikke sikre tall fordi mye av området er villmark, sier han.

Ifølge organisasjonen Birds Australia har man ikke opplevd noe lignende tidligere:

- Ikke på så stor skala, ikke alle på samme tid eller det faktum at det er flere forskjellige arter. Man må kalle det en høyst uvanlig begivenhet, og en vi må ta på alvor, sier daglig leder Graeme Hamilton.

Man regner med å komme nærmere en oppklaring i løpet av uken som kommer, imellomtiden fortsetter meldingene om funn av døde fugler.

Michelle Crisp, som ifølge Jyllands-Posten var en av de første som rapporterte om de mystiske dødsfallene, forteller at hun normalt har masse fugler på sitt område, nå er det ingen. På én dag fant hun 80 døde fugler:

- Det ligner et månelandskap. Det er uhyggelig, sier Crisp.

Døde fugler skapte panikk i Austin


Langt unna, i den amerikanske byen Austin i Texas, førte funn av 63 døde fugler til panikk tidligere denne uken.

Områder av sentrum ble sperret av mens myndighetene undersøkte om en gasslekkasje kunne ligge bak. Helsemyndighetene opplyste at de ikke tror det dreier seg om fugleinfluensa, som hittil ikke er påvist i USA, meldte NTB mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus