Rally Dakar gjennom okkupert land

I dag suser Dakar-sirkuset gjennom den okkuperte ørkenstaten Vest-Sahara. Den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i området er ikke et tema, verken for arrangørene, utøverne eller besøkende journa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tekst: Anne Torhild Nilsen og Rådmund Steinsvåg

Dagens etappe går fra Tan Tan i Marokko, gjennom Vest-Sahara og ender i Zouerat i Mauritania. Et stort kobbel pressefolk følger i halen på det gigantiske rallysirkuset. Langt flere journalister er innom området bare i dag, enn de som kommer i løpet av flere år for å dekke den fastlåste politiske konflikten. Likevel er Vest-Sahara et ikke-tema når det snakkes om dagens etappe, både for journalister og for arrangørene. Bortsett fra at landet er markert på kartet som viser ruten, er faktisk ikke Vest-Sahara nevnt med ett ord på rallyets offisielle hjemmeside.

Leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, mener det er fordi arrangørene vil unngå bråk.

- Når de ikke nevner Vest-Sahara som eget land unngår de å provosere Marokko som ser på landet som sitt. Når de ikke nevner Vest-Sahara under omtalen av Marokko, provoserer de ikke Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario. Arrangørene forsøker å unngå utspill eller omtale som vekker protester. De har tidligere opplevd at både Polisario og okkupasjonsmakten Marokko reagerer sterkt på måten de har definert og omtalt landet på, sier Hansen.

Vanskeligere situasjon

Situasjonen i Vest-Sahara har vært spent i mange år. Her er fra en demonstrasjon mot marokkanske myndigheter i Vest-Sahara Foto: SPSSituasjonen i Vest-Sahara har vært spent i mange år. Her er fra en demonstrasjon mot marokkanske myndigheter i Vest-Sahara Foto: SPS

Menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara er det siste året igjen blitt kraftig forverret. De som åpent ber om selvstendighet fra Marokko, trues i økende grad til taushet. Lokale menneskerettighetsaktivister forteller om politi og militære på hvert gatehjørne og at folk bankes opp hver dag. Men tortur, trakassering og ulovlige fengslinger er ikke nok til at vestlige land reagerer. Det fører til en stadig økende desperasjon og motløshet blant befolkningen. Unge menn som til nå har demonstrert mot okkupasjonen rømmer til Kanariøyene.

Størstedelen av befolkningen bor fremdeles i flyktningleire i Algerie. De som er igjen lever som minoriteter i eget land. Ingen land eller institusjoner ønsker å sette hardt mot hardt i spørsmålet om frigjøringen av Afrikas siste koloni.

Unngår politikk

Området den norske motorsykkelkjøreren Pål Anders Ullevålseter og de andre rallydeltakerne i dag kjører gjennom, har vært omstridt i over 30 år. Ullevålseter har på sin hjemmeside oppgitt Vest-Sahara som ett av landene rallyet kjører gjennom, men han ønsker ikke å uttale seg på noe nivå om konflikten eller bruddene på menneskerettighetene i området, ifølge presseansvarlig Solveig Våge Ullevålseter.

- Vi har oppgitt Vest-Sahara som ett av landene Pål Anders kjører gjennom fordi vi vil vise hvor ruten går. Vi støtter UDs politikk, noe annet vil vi ikke si om konflikten. Pål Anders er idrettsutøver, ikke politiker. Han kjører der hvor arrangøren legger ruten, sier Ullevålseter.

Ronny Hansen fra Støttekomiteen forstår at idrettsutøveren ikke vil si noe, han er mer skuffet over at så få journalister tar tak i den politiske konflikten. Men Hansen ber både deltakere og ledelsen ta hensyn til at en av etappene er lagt til okkupert sand.

Fordrevet befolkning

- Arrangørene og deltakerne bør være bevisste på at de passerer gjennom et land som er under militær okkupasjon og hvor størstedelen av befolkningen er fordrevet til flyktningleire i den algeriske ørkenen. Rally Dakar-ledelsen bør hvert år sikre seg at Polisario aksepterer at løpet går gjennom landet deres og at det foregår på en måte som ikke gir legitimitet til okkupasjonen. Rallyet foregår tross alt i samarbeid med okkupantens militære styrker. Det har ikke arrangørene vært tilstrekkelig bevisste på tidligere år, men det har bedret seg, sier Hansen.

Han mener også at arrangørene må behandle Vest-Sahara på linje med andre land og betale Polisario en avgift som er på størrelse med den de betaler til de andre landene hvor løpet passerer.

- En slik støtte vil komme godt med til en flyktningbefolkning som har bodd i teltleiere i Algerie i over 30 år og som mangler det meste, sier Hansen.

Ingen fra arrangørledelsen i Rally Paris-Dakar har de siste tre dagene svart på henvendelsene når de er bedt om en uttalelse om Vest-Sahara-konflikten.

Personvernpolicy