Bush legger opp til blodig strategi i Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen

President George W. Bush legger opp til en blodig strategi i Irak. I sin tale til det amerikanske folk kommer han ikke sine kritikere i møte, men velger å fortsette sin oppstakede kurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president George W. Bush la onsdag fram sin nye strategi for Irak i en direktesendt TV-tale til det amerikanske folk. Han sender ytterligere 21.500 soldater til Irak, men gjorde ikke noe forsøk på å komme sine kritikere i møte. Foto: Reuters.USAs president George W. Bush la onsdag fram sin nye strategi for Irak i en direktesendt TV-tale til det amerikanske folk. Han sender ytterligere 21.500 soldater til Irak, men gjorde ikke noe forsøk på å komme sine kritikere i møte. Foto: Reuters.

Washington/Oslo (NTB): - Terroristene og opprørerne i Irak har ingen samvittighet, og vi går et blodig år i møte. Selv om vår nye strategi skulle virke, må vi være forberedt på høye tapstall, sa presidenten onsdag.

De ekstra 21.500 soldatene skal for det meste settes inn i Bagdad, og de skal slå til mot opprørere i alle leirer. Det kan innebære at full borgerkrig rykker nærmere, når amerikanske soldater kommer i kamp med Mehdi-hæren til sjiamuslimen Moqtada al-Sadr, en viktig brikke i regjeringen til Nuri al-Maliki.

- Talen til Bush var elendig fremført og vitnet mest av alt som en trassreaksjon fra en president som bare lytter til dem som er enig med ham. Han benekter de faktiske forhold, og resultatet kan bli et Irak som går opp i limingen, sier professor og USA-ekspert Ole O. Moen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bush kom ikke med noe som minner om selvransakelse eller nytenkning. Han har ikke foretatt en edruelig analyse av situasjonen i Irak, fremholder Svein Melby i Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Medisinen er den samme som Bush har forfektet hele tiden: en militær løsning. Enkelte fagmilitære i Pentagon mener han altfor sent går inn med flere styrker, mens andre mener det er irakerne selv som snarest mulig må få skikk på sine egne sikkerhetsstyrker.

(©NTB)