Oi, der forsvant 346 millioner

Millionene sitter løst når regjeringen og Oslo kommune setter i gang sine groruddalsprosjekter. Men torsdag «forsvant» 346 av dem på en pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 446 millioner som myndighetene, koordinert av miljøvernminister Helen Bjørnøy, skal bruke i Groruddalen i 2007, er «kun» 100 millioner friske penger. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Av 446 millioner som myndighetene, koordinert av miljøvernminister Helen Bjørnøy, skal bruke i Groruddalen i 2007, er «kun» 100 millioner friske penger. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

«I løpet av 2007 vil Regjeringen og Oslo kommune sette i gang prosjekter for over 400 millioner kroner i Groruddalen», slår de to partene fast i sin pressemelding i forbindelse med presentasjonen av sin langsiktige satsning for Groruddalen.

I et vedlegg konkretiseres tiltakene og sluttsummen viser seg å være på hele 446 millioner til Norges mest folkerike dal. Men slik er det ikke.

Da intensjonsavtalen, som omfatter fire statlige departement og tre byrådsavdelinger, til slutt ble lagt fram på pressekonferansen torsdag, viste det seg at det «bare» er snakk om 100 millioner i friske penger.

Hele 346 millioner kroner av sluttsummen er derimot allerede inkludert i eksisterende planer og dermed knyttet til tiltak som uansett ville vært satt i gang.

Representantene fra regjering og byråd kunne heller ikke konkretisere hvor store summer som samlet vil bli bevilget i løpet av de ti årene som er tidshorisonten for deres felles planer, som ble lagt fram torsdag.

- Men forpliktelsen er der, understreket miljøvernminister Helen Bjørnøy etter spørsmål fra pressen.

Da Neste Klikk gikk videre på saken, ble hun litt mer konkret:

- Når intensjonen ligger der, da er det helt urealistisk at vi vil være under 50 millioner i året, fortalte statsråden.

De to avtalepartene, som innebærer et politisk spenn fra SV (miljøverniminsteren) til Frp (fungerende byrådsleder Peter N. Myhre), var rørende enige om at Groruddalen med sine 123.000 innbyggere endelig skulle belønnes.

- Både regjeringen og Oslo kommune har ansvar for situasjonen i dalen, fortalte Høyres byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen.

For de 100 millioner som tross alt er friske penger, vil det i inneværende år bli satt i gang en rekke konkrete tiltak. En nødvendig opprustning av NSBs godsterminal på Alnabru vil stikke av med mesteparten av pengene, men det er også rom for gratis kjernetid i barnehagene for alle i dalens fire bydeler, konkrete forbedringer av bomiljø og annet.

- Vi vil nok klippe en del snorer sammen allerede til våren, sa miljøvernministeren smilende til sine kumpaner i kommunen.

Hun var også den som mente at det var grunn til å juble over de felles planene, både fordi en hadde fått «et svært stort apparat til å jobbe målrettet» og fordi prosjektet var uttrykk for en metodisk utvilkling som hun gledet seg til å ha et koordinerende ansvar for i tiden framover - sammen med den aktuelle byrådsavdelingen i kommunen.

De siste tiårene har det vært lagt en rekke planer for Groruddalen, men Peter N. Myhre mente disse ville bli gjennomført fordi en allerede hadde skaffet nødvendig finansiering.

Men han innrømmet også at det i prosessen har vært nødvendig å legge en del kjepphester til side. Da Neste klikk ba han konkretisere hvilke kjepphester det her var snakk om, ble han litt mer politikervag, men innrømmet at det hadde vært ulike syn på spørsmål om samferdsel, idrett, skoler og integrering.

- Men hvem teller vel de tapte slag på en dag som denne, spurte Myhre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus