Ekstremt høy dødsrisiko for løslatte fanger

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk studie viser at de første to ukene i frihet er de farligste for løslatte fanger, hovedsakelig på grunn av narkotikamisbruk. Tallene gjelder også for Norge, sier rusmiddeldirektør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de to første ukene i frihet har eks-fanger 13 ganger større sjanse for å dø enn gjennomsnittet av folket forøvrig. Dette viser resultatene etter at amerikanske forskere har studert mer enn 30.000 tidligere innsatte.

Hoveddødsårsaken var ikke uventet overdose av narkotiske stoffer. Studien går ikke nærmere inn på årsakene til den økte frekvensen av overdoser. Likevel antar de at de innsatte har fått redusert toleranse for narkotika etter å ha sittet fengslet.

- Hvis folk ikke har brukt narkotika på en stund og returnerer til de gamle dosene etter løslatelse, vil de har redusert toleranse for dette, sier Dr. Ingrid Binswanger ved universitetet i Colorado.

Forskerne peker også på stress i forbindelse med løslatelse som en medvirkende faktor.

Lilleba Fauske, direktør for Rusmiddeletaten i Oslo Kommune, mener at nylig løslatte narkomane fanger har ekstremt høy dødsrisiko (Foto: Knut Falch, SCANPIX).Lilleba Fauske, direktør for Rusmiddeletaten i Oslo Kommune, mener at nylig løslatte narkomane fanger har ekstremt høy dødsrisiko (Foto: Knut Falch, SCANPIX).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjelder også Norge


Konklusjonene fra studien støttes av direktør Lilleba Fauske, direktør i Rusmiddeletaten i Oslo kommune.

- Dette stemmer også for Norge. Vanligvis har man ikke tilgang til rusmidler i fengsel. En del av de som blir fengslet er jo narkomane, og etter en periode uten narkotika synker kroppens toleranse overfor heroin dramatisk. Vi i Rusmiddeletaten har ihvertfall tidligere gitt mye informasjon om at de må ta mindre doser etter at de løslates.

Studien, som er publisert i New England Journal of Medicine, hevder at det ikke blir gjort nok for å lette overgangen fra fengsel til frihet for fangene.