NATO: 150 opprørere drept i Afghanistan

NATO hevder å ha drept 150 opprørere i et afghansk fjellområde like ved grensen til Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske soldater patruljerer en gate i Kabul. Minst 150 Taliban-soldater ble drept i et NATO-angrep torsdag. (Foto: Reuters/SCANPIX)Britiske soldater patruljerer en gate i Kabul. Minst 150 Taliban-soldater ble drept i et NATO-angrep torsdag. (Foto: Reuters/SCANPIX)

Opprørene skal ha beveget seg fra Pakistan til Barmel i provinsen Paktika før de onsdag kveld ble angrepet av afghanske bakkestyrker og krigsfly fra NATO, ifølge en afghansk talsmann. Alle mistenkes å være lojale mot Taliban.

Ifølge det afghanske forsvarsdepartementet ble minst 80 opprørere drept, mens Den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) opplyser at så mange som 150 ble drept i kampene natt til torsdag. Hvis opplysningene stemmer, er det kampene noen av de hardeste som er rapportert de siste månedene i Afghanistan.

Det er ikke kjent hvordan ISAF har kommet fram til at 150 personer er drept, men ifølge den afghanske talsmannen Zahir Azimi er tallet et anslag basert på etterretningsrapporter.

I desember hevdet ISAF å ha drept opptil 80 opprørere i provinsen Helmand, men få dager senere ble det klart at bare sju til åtte personer var drept.

Skryter av Pakistan

NATOs øverste militære sjef i Afghanistan, general David Richard, skrøt torsdag av Pakistans innsats mot opprørerne.

- Reduksjonen av episoder i Afghanistan siden i høst, har mye å gjøre med aktiviteter på pakistansk side av grensen, sa han etter å ha deltatt på et møte i den pakistanske byen Rawalpindi, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Likevel er tallet på drepte i løpet av fjoråret det høyeste siden Talibans fall i 2001. Over 4.000 personer ble drept i 2006, blant dem nærmere 170 utenlandske soldater.

Den pakistanske hæren har trappet opp overvåkingen av grensen til Afghanistan, som ligger i et avsidesliggende område hvor de lokale stammene tradisjonelt har hatt kontroll. Befolkningen på begge sider av grensen har vanligvis mye kontakt, og reaksjonene er sterke på at det nå er innført omfattende ID-kontroller ved grensen.

Torsdag demonstrerte tusenvis av mennesker ved grenseovergangen Chaman i Afghanistan i protest mot tiltaket. Motstanden er også stor mot Pakistans planer om å minelegge deler av den 2.500 kilometer lange grensen, samt å sette opp gjerder.

Afghanistan er imot planene siden de ville splitte pashtunske samfunn som holder til på begge sider av grensa.

Tidligere venner

Pakistan var fram til 11. september 2001 Talibans viktigste støttespiller. Men etter terrorangrepet vendte president Pervez Musharraf seg mot vest, og ble en av USAs nærmeste allierte i kampen mot Taliban.

Forbindelsene mellom Afghanistan og Pakistan er blitt merkbart surere den siste tiden fordi afghanerne har kritisert Pakistan for ikke å gjøre nok for å forhindre Taliban i å infiltrere grenseområdet.

Mye av volden har funnet sted i de sørøstlige delene av landet langs grensa til Pakistan. Afghanistan mener at Taliban holder til i bastioner i Pakistan som de angriper Afghanistan fra.

Pakistan har gjentatte ganger lovet at de skal slå ned på opprørerne, men en stadig mer frustrert president Hamid Karzai gikk i desember ut med sin sterkeste kritikk hittil av Pakistan da han beskyldte elementer i sikkerhetsstyrkene for å støtte Taliban.

(©NTB)

Personvernpolicy