EU må vise et sterkere lederskap

Gjennom bruk av tortur og fengsling uten rettergang har USA mistet sin troverdighet i forhold til å fremme menneskerettigheter og derfor må EU ta en lederrolle i verdenssamfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør i Human Rights Watch, Kenneth Roth, mener at USA har mistet sin troverdighet som en fanebærer for menneskerettigheter og at EU må ta en ledende rolle for dette i verdenssamfunnet. (FOTO: Human Right Watch)Administrerende direktør i Human Rights Watch, Kenneth Roth, mener at USA har mistet sin troverdighet som en fanebærer for menneskerettigheter og at EU må ta en ledende rolle for dette i verdenssamfunnet. (FOTO: Human Right Watch)

Dette sier administrerende direktør, Kenneth Roth, i Human Rights Watch (HRW). Organisasjonen har i dag lagt frem sin årlige rapport om menneskerettighetssituasjonen i verden, og det er nok ikke tilfeldig at fremleggelsen sammenfaller med femårsdagen for at de første fangene ble fløyet inn til Guantanamo Bay.

Må ta en lederrolle

Siden USA ikke lenger har troverdighet til å kritisere stater hvor menneskerrettighetssituasjonen er helt prekær, må verdenssamfunnet se seg om etter alternativer.

- Dessverre er ikke noen av de aspirerende stormaktene, som Russland eller Kina, interessert i å fremme menneskerettigheter selv om de tar en stadig større rolle gjennom internasjonalt samarbeid og handel, sier Roth.

Men HRW mener at EU bruker altfor mye tid på egne interne prosesser og på å komme frem til konsensus og klarer derfor ikke å utnytte sitt potensiale godt nok.

- Med hele 27 demokratier bak seg har EU muligheten til å øve langt større innflytelse og ta en lederrolle for å fremme demokrati og menneskerettigheter, mener Roth.

Pågående kriser


Kenneth Roth trekker frem Darfur, Irak og Afghanistan som de områdene der menneskesituasjonen er helt prekær.

- I flere år har den regjeringsstøttede Janjaweed-militsen drevet med etnisk rensing i Darfur og mer enn 200 000 er drept og to millioner mennesker drevet på flukt, forteller Roth.

Det internasjonale samfunnet har kommet opp med utilstrekkelige løsninger på krisen, mener Roth. - FNs sikkerhetsråd har foreslått å sende en fredsbevarende styrke på tyve tusen mann inn i området, men må ha godkjennelse fra regjeringen i Sudan for å gjøre det. Og morderne i Sudan sier nei.

Kenneth Roth mener at det en stund så ut til at konflikten i Afghanistan roet seg, men at man nå er vitne til at Taliban-opprørerne tiltar i styrke.

- Derfor er det fortsatt et sterkt behov for NATOs engasjement i området, sier han.

De glemte konfliktene


I likhet med Leger uten Grenser, ønsker Human Rights Watch også et økt fokus på de såkalte glemte konfliktene. Mange av de mest undertrykte landene i verden får lite eller ingen oppmerksomhet i det hele tatt fordi situasjonen ikke endrer seg og det er lite nytt å fortelle. Roth nevner Nord-Korea, Burma og Turkmenistan som eksempler.

- I lukkede diktaturer som Vietnam, Syria og Saudi-Arabia er det heller ikke mange endringer å spore.

Han er også foruroliget av at utviklingen i Kina ser ut til å gå bakover og at Russlands president Vladimir Putin slår hardt ned på frivillige og humanitære organisasjoner i landet.

Manglende lederskap


Med alle disse utfordringene ønsker Human Rights Watch at spesielt EU skal ta stilling til problemene og utvise et sterkere lederskap. Kenneth Roth sier at alle regjeringsmakter ønsker å bli oppfattet som respektable og at ingen liker å bli beskylt for å stå ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten.

- Selv Saddam Hussein forsøkte å skjule sine udåder. Derfor er en av de viktigste virkemidlene for å fremme menneskerettigheter å ta opp dette med de respektive regjeringene og gjøre det klart for dem at de aldri vil bli respektert av verdenssamfunnet så lenge de fortsetter med sine ugjerninger. Dette, kombinert med diplomatisk og økonomisk press, har vi sett at fører til positive endringer over tid.

Men det viktige nå er at noen går inn og tar en ledende rolle for å fremme demokrati og menneskerettigheter.

- USA er spilt ut av seg selv og det er EU som burde være den som fyller rollen, avslutter Kenneth Roth.

Kilder:

Human Rights Watch

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus