P-piller kan kurere bulimi

Kvinner med spiseforstyrrelsen bulimi har ofte et høyt nivå av testosteron i kroppen, p-piller kan derfor kurere sykdommen, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: Scanpix)(Foto: Scanpix)

Bulimi betraktes ofte som en psykisk sykdom, men ny forskning fra Karolinska Institutet i Sverige har vist at sykdommen i visse tilfeller kan skyldes hormonell ubalanse i kroppen.

En tredjedel av de 77 bulimirammede kvinnene som var med i undersøkelsen, hadde et usedvanlig høyt nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron i kroppen og et relativt lavt nivå av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, skriver instituttet på sin hjemmeside.

Og nettopp det høye nivået testosteron kan være årsaken til at kvinner utvikler sykdommen, som kjennetegnes ved at man spiser og spiser for så å kaste opp maten igjen.

Bulimia nervosa er trolig den vanligste formen for spiseforstyrrelse og er rundt ti ganger vanligere hos kvinner enn hos menn.

Ettersom sykdommen normalt antas å ha psykiske årsaker, behandles den vanligvis med kognitiv adferdsterapi, ofte i kombinasjon med antidepressiv medisin.

Kilde: Karolinska Institut

- Vi har vist at omkring en tredjedel av kvinnelige bulimikere har hormonelle forstyrrelser som kan forklare at spiseforstyrrelsen oppstår. I visse tilfeller kan disse forstyrrelsene altså være et uttrykk for kvinnens hormonelle konstitusjon snarere enn mental sykdom, sier Sabine Naessén om forskningsresultatene som presenteres i hennes doktorsavhandling.

Testosteron er direkte innblandet i kroppens normale apetittregulering, og et forhøyet nivå kan lede til økt sultfølelse.

Ved å behandle bulimikerne med en østrogendominert p-pille kunne man senke testosteronnivået. Resultatet ble at suget etter fett og sukker samt sultfølelsen minket hos omtrent halvparten av bulimikerne etter bare tre måneders behandling. Tre personer ble helt kvitt spiseforstyrrelsen som følge av behandlingen.

- Det er en veldig sterk effekt. Hormonbehandling kan godt bli et alternativ til kognitiv adferdsterapi i fremtiden, sier Sabine Naessén.

Personvernpolicy