Transe ber om to pass

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likestillingsombudet har engasjert seg for en transseksuell norsk krimforfatter som ønsker to pass: et som mann og et som kvinne. Forfatteren innkasserer sterk støtte hos Esben Esther Pirelli Benestad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Esben Esther Pirelli Benestad støtter den transeksuelle forfatterens krav om to pass siden identiteten av og til ikke passer med dagens passbilde. Foto: Erlend Aas / SCANPIXEsben Esther Pirelli Benestad støtter den transeksuelle forfatterens krav om to pass siden identiteten av og til ikke passer med dagens passbilde. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

En prisbelønnet transseksuell krimforfatter ønsker seg to norske pass - et hvor vedkommende er mann og et som kvinne.

- Uten det fratar man folk med et noe spesielt behov muligheten til et fullverdig liv, sier forfatteren som for tiden arbeider som mann i utlandet.

Han ønsker litt fred og ro om sin virksomhet og ber derfor om at navnet ikke offentliggjøres.

Nylig ba Likestillings- og Diskrimineringsombudet (LDO) myndighetene om å vurdere saken.

- Dette gjelder flere personer. Vi ønsker nå å finne ut om det er mulig å utstede flere pass og om det eventuelt finnes en saklig grunn til forskjellsbehandlingen av transseksuelle, sier rådgiver Ingrid Dåsnes til Neste klikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ombudet ber Justisdepartementet (JD) opplyse om det er mulig å utstede to pass til samme person. Like før jul sendte Justisdepartementet ballen videre til Politidirektoratet (POD) som må redegjøre for sin praksis i forhold til det å utstede to pass.

- Jeg har jo selv fått utstedt et ekstra pass på grunn av innreisestempler fra ett land som gjorde det umulig å få innreise i et annet. Myndighetene har med andre ord akseptert prinsippet tidligere, sier forfatteren.

Arrogant direktorat


Lege Esben Esther Pirelli Benestad har tidligere forsøkt å få myndighetene til å akseptere to bilder i samme pass. Dette for å løse de praktiske problemene knyttet til sine to kjønnsuttrykk, men uten å lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2004 mente POD at det ville være både for dyrt og en fare for sikkerheten hvis Benestads behov ble imøtekommet.

- Den gangen opptrådte Politidirektoratet meget arrogant, erindrer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De ville ikke engang utdype spørsmål om kostnader og sikkerhet, men det dummeste de klarte å si var: Tenk om alle skulle gjøre det?

- Men dette er nok et problem for en liten gruppe, kanskje noen hundre nordmenn, anslår den transeksuelle legen som ble rikskjendis etter dokumentaren «Alt om min far».

Krimforfatteren reiser mye i forbindelse med sin daglige jobb. I Europa og i Schengen-området går det greit med et skriv på engelsk fra Rikshospitalet som omtaler de ulike kjønnsuttrykkene.

- Men jeg ville ikke tatt sjansen på å reise mange andre steder, og det er et reellt problem - jeg vil jo ikke utfordre sjebnen unødig.

Hin føler ikke at PODs argumenter i Pirelli Benestads tidligere forsøk, var reelle.

- Nei, i bestemte situasjoner utstedes jo et annet pass. Hvis jeg får et pass nummer to, så vil jeg jo selvsagt betale for det. Og myndighetene har jo full oversikt over disse papirene, så jeg kan ikke forstå at det skulle innebære noen sikkerhetsproblemer. I tillegg er det jo absurd å tro at noen ville simulere transseksualitet for å eventuelt selge det andre paset.

Esben Esther Pirelli Benestad avviser også at en aksept av et pass nummer to til transepersoner vil åpne for at for eksempel schizofrene med forskjellige personligheter skal få det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det handler om psykiatri, mens dette har med menneskelige talenter å gjøre. At transeksualitet tidligere har blitt gjort til psykiatri er noe annet - og en skam, fastlår legen.


- En stor svikt


Selv har Benestad løst sitt problem med ett passbilde som passer for begge kjønnsuttrykk. Med det har han reist til både Thailand og Tsjekkia, om enn ikke uten små problemer.

- I Thailand lo grensevakten, men på grensen mellom Tyskland og Den tsjekkiske republikk ble jeg og min kone i sommer stående 45 minutter. Men vi kom da inn, sier han.

- Jeg tar jo ikke dette så tungt lenger, men det er det andre i samme situasjon som gjør. Det vil være en stor svikt hvis myndighetene ikke klarer å ivareta dette, mener Pirelli Benestad.

Legen kjenner også den transseksuelle forfatteren, og mener det ikke er like enkelt for hin å lage et dobbeltbilde. Den transseksuelles ansiktstrekk er svært markante og selv med sminke er det relativt enkelt å se hins maskuline trekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren melder inn et behov for to ulike pass «når identitet ikke overensstemmer med passbildet».

Pirelli Benestad mener at det har skjedd en utvikling i ulike myndigheters oppfatning av kjønn. Hin viser til at statistikkmyndighetene i Australia nå har inkludert en tredje kjønnskategori, at det på norske fødselsattester allerede finnes et «usikkert» kjønnsalternativ og at det for eksempel i India også benyttes en ekstra kategori for evenukker.

- Systemet beveger seg med andre ord litt. Det har begynt å sive inn at det finnes flere kjønn, mener Pirelli Benestad.