Sterk mat mot kreft
Stoffet capsaicin, som er det aktive stoffet i chili, har vist forbausende god evne til å drepe kreftceller, inkludert kreft i bukspyttkjertelen, som er den vanskeligste krefttypen å behandle, melder The Independent.
Dr. Timothy Bates, som har ledet prosjektet ved universitetet i Nottingham, sier at de nå muligens har oppdaget kreftcellenes svake punkt, fordi capsaicin angriper kreftcellenes energikilder.
Når capsaicin slippes løs på kreftcellene, går den løs på mitokondriene i cellene. Mitokondriene har ansvaret for å generere det som kalles ATP, som er kroppens hovedkilde for energi. Capsaicin virker ved at de binder seg til et protein i mitokondriene i kreftceller, noe som fører til at kreftcellene dør en naturlig død.
- Dette er utrolig interessant og kan forklare hvorfor folk som bor i land som Mexico og India, som tradisjonelt har en diett som er sterkt krydret, har et lavere innslag av mange typer kreft som er vanlige i den vestlige verden, sier Dr. Bates ifølge The independent.
Dersom medisinen kommer i produksjon, vil utviklingskostnadene bare utgjøre en brøkdel av det det normalt koster å utvikle medisiner. Dette skyldes ikke minst at capsaicin allerede konsumeres daglig av millioner av mennesker verden over. Capsaicin brukes også i diverse kremer og i behandlingen av psoriasis.