Sterk mat mot kreft

Stoffet som er ansvarlig for at pepper og chili er sterkt, kan være nøkkelen til en ny generasjon kreftmedisiner som kan drepe svulster uten bieffekter, hevder forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke bare sterkt, men nå også sunt (Foto: frukt.no / Bengt Wilson).Ikke bare sterkt, men nå også sunt (Foto: frukt.no / Bengt Wilson).

Stoffet capsaicin, som er det aktive stoffet i chili, har vist forbausende god evne til å drepe kreftceller, inkludert kreft i bukspyttkjertelen, som er den vanskeligste krefttypen å behandle, melder The Independent.

Dr. Timothy Bates, som har ledet prosjektet ved universitetet i Nottingham, sier at de nå muligens har oppdaget kreftcellenes svake punkt, fordi capsaicin angriper kreftcellenes energikilder.

Når capsaicin slippes løs på kreftcellene, går den løs på mitokondriene i cellene. Mitokondriene har ansvaret for å generere det som kalles ATP, som er kroppens hovedkilde for energi. Capsaicin virker ved at de binder seg til et protein i mitokondriene i kreftceller, noe som fører til at kreftcellene dør en naturlig død.

- Dette er utrolig interessant og kan forklare hvorfor folk som bor i land som Mexico og India, som tradisjonelt har en diett som er sterkt krydret, har et lavere innslag av mange typer kreft som er vanlige i den vestlige verden, sier Dr. Bates ifølge The independent.

Dersom medisinen kommer i produksjon, vil utviklingskostnadene bare utgjøre en brøkdel av det det normalt koster å utvikle medisiner. Dette skyldes ikke minst at capsaicin allerede konsumeres daglig av millioner av mennesker verden over. Capsaicin brukes også i diverse kremer og i behandlingen av psoriasis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus