Politiet fikk 830.000 kroner i «P-bot»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har nå godtatt det som må være tidenes største «P-bot». Etter flere års strid med Oslo kommune har staten nylig akseptert et utlegg på hele 830.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslopolitiet må ut med hele 830.000,- kroner etter uryddig skilting på Youngstorget Foto: Ola KarlsenOslopolitiet må ut med hele 830.000,- kroner etter uryddig skilting på Youngstorget Foto: Ola Karlsen

Hos Oslo kommune sier en seg nå fornøyd med forliket som nylig kom i stand. I fjor høst ble det undertegnet en avtale som sikret kommunen 830.000 kroner i erstatning for tapte leieinntekter, som følge av Oslopolitiets skilting på Youngstorget i sentrum av hovedstaden.

- Ja, jeg synes saken har løst seg greit, sier en tilfreds Oscar Halvorsen. Han er kommunikasjonssjef i kommunens Eiendoms- og byfornyelsesetat.

I utgangspunktet krevde hans etat dekket hele 1,8 millioner kroner som de mente var tapte leieinntekter «som følge av ulovlig skilting», som det heter i erstatningkravet de oversendte det overordnede Justisdepartementet 29. august i 2005.

Blandede signaler


Striden startet i 2002 og har sitt utgangspunkt i en ulik oppfatning av om en liten del av Youngstorget var å regne som vei eller parkeringsplass. Grovt forenklet kan en si at Politiet har ansvaret for å skilte veier, mens p-plasser blir tatt hånd om av grunneier.

Den konkrete disputten fikk til slutt sin avgjørelse etter at også Samferdselsdepartementet hadde vurdert saken. Og de ga kommunen medhold - dette var en P-plass.

Politiinspektør Jørgen Brekke ved Oslo politidistrikts trafikkseksjon avviser derimot at de skal ha drevet med ulovlig skilting.

- Dette er ikke vanlig. Politiet har ikke for vane å gjøre slikt, sier Brekke som mener politiet har mottatt blandede signaler fra ulike etater hos Oslo kommune.

- Og så har vi blitt sittende imellom, sier han.

Han mener det handler om at de var «noe treg» med å ta ned skiltene etter Samferdselsdepartementets avgjørelse om at den aktuelle delen av Youngstorget ikke var offentlig vei.

Politiinspektøren var ikke kjent med størrelsen på forliket og han er overrasket over at det vil innebære en utgift på hele 830.000 kroner.

- At det skal være en så mye, det kjenner jeg ikke til, sier han.

Politiinspektøren ber derfor om at det innhentes kommentar fra Politidirektoratet (POD) på akkurat det. Men hos POD vil de ikke kommentere forliket.

- Vi kommenterer ikke forlik, heter det hos deres juridiske avdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidenes største «P-bot»


Oslo kommunes Oscar Halvorsen er glad for at saken ble løst til deres fordel, og er fornøyd med størrelsen på tidenes største «P-bot».

- Ja, det er en del kanskje, men det har ikke vært vår hensikt å ri prinsipper. Men uten parkering, så ville vi lidd et betydelig inntektstap. Og disse pengene brukes til driften av Youngstorget og aktivitetene der, sier han.

Politiinspektør Jørgen Brekke er fornøyd med enkelte resultater av prosessen. Han viser til at Oslo kommune nå har endret en farlig utkjøring fra P-plassen i henhold til politiets ønsker.

- Men det er kommunen som har valgt å avgiftsbelegge denne parkeringsplassen med private skilter med den ulempe det innebærer for brukerne, påpeker han.