Frp-forslag vekker harme

Frp vil fremme forslag om at familiemedlemmer skal lære norsk før innreisen til Norge - i hjemlandet og uten opplæring. - Umoralsk, raser SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede til våren vil Fremskrittspartiet fremme et lovforslag som vil gjøre det vanskeligere å få til familiegjenforening. Partiet vil gjøre det obligatorisk for familemedlemmer som ønsker gjenforening å bestå en språkprøve i sitt hjemland.

Den danske regjeringen fremmer et lignende forslag i morgen. Dette forslaget legger opp til både en språkprøve og en eksamen om Danmark generelt. I utgangspunktet skal prøven tas i utlandet og det tilbys ingen kurs. For egne midler kan man imidlertid kjøpe en egen utdannelsespakke før eksamen. Tidligere har Nederland innført en lignende ordning.

Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen sier til Neste Klikk at Frp vil fremme et lovforslag som går ut på at familiemedlemmer må avlegge språkprøve i hjemlandet før de får komme til Norge i forbindelse med familiegjenforeninger (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX).Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen sier til Neste Klikk at Frp vil fremme et lovforslag som går ut på at familiemedlemmer må avlegge språkprøve i hjemlandet før de får komme til Norge i forbindelse med familiegjenforeninger (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX).

- Veldig interessant. Vi i Fremskrittspartiet er helt på linje med de danske partiene. Vi kommer til å fremme et tilsvarende forslag overfor Stortinget utpå vårparten - i forbindelse med den nye utlendingsloven, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, til Neste Klikk.

Vekker harme


Hos regjeringspartiene vekker derimot Frps innvandringsoffensiv harme.

- Direkte umoralsk. Det viser en forakt for andre mennesker som jeg ikke har sans for, sier en indignert Rolf Reikvam, stortingsrepresentant for SV, som fortsetter:

- Helt meningsløst. Det er nesten umulig å tenke seg en situasjon der et familiemedlem i Iran skal kunne lære seg norsk før de kommer til Norge.

Reikvam understreker overfor Neste Klikk at dette heller ikke er en god måte å lære seg språk på.

- Språk læres best ved at du er i landet der språket snakkes. I praksis vil de gjøre det umulig for familiemedlemmer å komme til Norge, sier han.

Stortingsrepresentant Rolf Reikvam (SV) mener at det er nesten umulig å tenke seg en situasjon der et familiemedlem i Iran skal kunne lære seg norsk før de kommer til Norge (Foto: Knut Falch/ SCANPIX).Stortingsrepresentant Rolf Reikvam (SV) mener at det er nesten umulig å tenke seg en situasjon der et familiemedlem i Iran skal kunne lære seg norsk før de kommer til Norge (Foto: Knut Falch/ SCANPIX).

- Det er ikke en sjanse for at et slikt forslag vil gå igjennom. Og jeg tror også at Frp feilvurderer det norske folket. Jeg tror ikke folk flest er negative i forhold til familiegjenforeninger. Jeg velger å tro at de ikke har støtte i opinionen.

Det danske lovforslaget


Det er de borgelige partiene i regjering og deres støtteparti - Dansk Folkeparti - som ønsker å stramme inn flyktningeloven. I praksis betyr dette at hvis en sudansk mann ønsker å få sin kone til Danmark, så må hun først bestå prøven i Sudan før hun får komme inn i landet.

- Dette er et umenneskelig systen hvis flyktningene avskjæres fra å være sammen med familien. Retten til et familieliv må komme i første rekke, og så må vi etterpå sørge for best mulig integrasjon i det danske samfunnet, sier Lisa Blinkenberg, flyktningekoordinator i Amnesty International, ifølge den danske avisen Politiken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus