Japan har fått forsvarsdepartement igjen

Japan har for første gang siden annen verdenskrig igjen et forsvarsdepartement. Det skjer ved at det gamle forsvarsdirektoratet får oppgradert sin status til fullverdig departement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans statsminister Shinzo Abe inspiserer troppane under ein seremoni som markerer at det gamle forsvarsdirektoratet får oppgradert sin status til forsvarsdepartement. (Foto: Reuters /Issei Kato / Scanpix)Japans statsminister Shinzo Abe inspiserer troppane under ein seremoni som markerer at det gamle forsvarsdirektoratet får oppgradert sin status til forsvarsdepartement. (Foto: Reuters /Issei Kato / Scanpix)

Tokyo (NTB-Reuters-DPA): Statusendingen og navneskiftet skjedde tirsdag, samtidig som direktoratets sjef Fumio Kyuma ble forfremmet til minister. Endringen er i tråd med statsminister Shinzo Abes ønske om å gi de militære en høyere profil i japansk samfunnsliv, skrev nyhetsbyrået AP.

Forsvarsdirektoratet sorterte tidligere direkte under statsministeren, men i desember i fjor vedtok nasjonalforsamlingen i Tokyo å gjøre det til et departement med sin egen minister. Departementet skal først og fremst lede de militære styrkenes innsats i fredsbevarende operasjoner i utlandet og deres hjelpearbeid i katastrofesituasjoner.

Etter nederlaget i annen verdenskrig fikk Japan i 1947 en ny grunnlov med et utpreget pasifistisk preg, som fastslo at landets militære styrker bare skulle brukes til rent selvforsvar.

- Vi vil nå se nærmere på spørsmålet om hvordan dette selvforsvarsbegrepet skal defineres, sa statsminister Abe i en tale tirsdag.

Japan har ett av verdens største forsvarsbudsjetter, med utgifter tilsvarende nesten 260 milliarder kroner per år i 2006. I 2007 er det ventet at disse utgiftene vil synke litt, med en nedgang på anslagsvis 0,3 prosent. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus