Slåss om Draculas slott

Rumenerne går nå i strupen på hverandre i kampen om Draculas slott.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bran slott. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Bran_Castle.jpgBran slott. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Bran_Castle.jpg

Draculas hjem, Bran slott, ble i fjor overdratt til familien Habsburg etter at det ble tatt av kommunistene i 1956.

Virkelighetens Dracula, som også er kjent under navnet prins Vlad Tepes III, hadde visstnok for en periode slottet som sin bolig.

Virkelighetens Dracula var en viktig inspirasjonskilde for Bram Stoker da han skapte den blodsugende Dracula vi kjenner så godt. Ikke uten grunn, som du kan lese om lengre ned i artikkelen.

«Uanstendig krav»


Noen måneder etter at familien fikk slottet tilbake, la Dominic von Habsburg det ut for salg med en prislapp på 40 millioner pund.

Ifølge Telegraph likte bystyret i byen Brasov dette dårlig, og hentet derfor inn en lånegaranti på salgsbeløpet. Dette syntes kulturminister Adrian Lorgulescu var blodig urettferdig, og hevdet at hans departement har fortrinnsrett på slottet.

Overfor departementet bekreftet von Habsburgs advokat at han hadde hjulpet bystyret i Brasov med å innhente et lån fra en bank i Wien.

Men Lorgulescu ga seg ikke, og hevdet at «tilbudet er ulovlig, siden det er vi som har fortrinnsretten.» Han sa videre at bystyret bare kan legge inn tilbud hvis kulturdepartementet sier at de ikke er interessert lengre, og at «vi har ikke engang kommet med et tilbud ennå.»

Imidlertid innrømmet han at departementet ikke var forberedt på å betale den blodige prisen på 40 millioner pund, siden kravet var «uanstendig høyt og overdrevet i forhold til verdien på slottet.»

Prins Vlad Tepes III. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Vladtepes.jpgPrins Vlad Tepes III. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Vladtepes.jpg

Tynn forbindelse til prins Vlad Tepes III


68-åringen von Habsburg bodde i slottet som barn, da det var i hendene på hans bestemor, dronning Marie, som igjen var barnebarn av ikke ukjente dronning Victoria.

Slottet har fungert som et museum etter at det ble overtatt av kommunistene. Museet er Romanias største turistattraksjon, til tross for at linken til prins Vlad Tepes III er ganske så tynn.

Ikke vet de hvor lenge han befant seg på slottet, og de vet ikke engang om han var gjest eller om han var fange i slottets fangehull. Men uansett så var han der - for kort eller for lang tid - som gjest eller som fange. Tror de.

Han var forresten ikke en mann du inviterte hjem på søndagsmiddag, denne prinsen. Ryktet hans var mildt sagt fryktinngytende, for han hadde som vane å spidde motstandere med med spydlignende gjenstander. Og ikke nok med det - han likte visstnok å se på dem mens de langsomt blødde ihjel.

Personvernpolicy