Enormt norsk vikingfunn

Smykker, perler, kniv, sigd og andre vikingskatter er funnet på Frøyland i Rogaland. Gravene fra 800-tallet er godt bevarte og inneholder en rekke gjenstander brukt av finfolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Rogaland har arkeologer funnet godt bevarte vikinggraver med enorme skatter. Illfoto: REUTERS/Jeff J MitchellI Rogaland har arkeologer funnet godt bevarte vikinggraver med enorme skatter. Illfoto: REUTERS/Jeff J Mitchell

Arkeologer har gjort et enormt vikingfunn på Frøyland i Rogaland. Vikinggravene fra 800-tallet er godt bevart og inneholder en rekke gjenstander brukt av finfolk.

I en av gravene, en kvinnegrav, ble det funnet fire smykker, samt mange perler, saks, kniv, sigd, andre husredskaper og en jeksel. Graven er ennå ikke ferdig undersøkt.

Gjenstandene fra tidlig vikingtid forteller om at det var fintfolk som ble gravlagt på Frøyland, skriver Stavanger Aftenblad.

- Størrelsen, kvaliteten og utførelsen på smykkene er helt usedvanlig. Hun har fått med seg en ustyrtelig mengde ting, sier arkeolog Olle Hemdorff.

Det var like etter nyttår at arkeologene fra Arkeologisk museum fant spor fra vikingtiden bare en liten halvmeter under bakken. Hittil har de funnet en kvinnegrav og en mannsgrav. De har også funnet en barnegrav som ikke er undersøkt ennå. Det kan være ytterligere to graver i området.

Så langt er mer enn 50 gjenstander fraktet til Arkeologisk museum i Stavanger for videre behandling. Blant dem er en bronsespenne til en drakt, med bjørnehoder i endene. Det er den største eller nest største i sitt slag i landet, ifølge Hemdorff. (©NTB)

Personvernpolicy