Avviser dårlig sikring

Johan Dahl Kongsvik, som eier gården som raste ned og drepte en kvinne søndag kveld, avviser dårlig sikring. - Ingen har klaget, påstår han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårdeieren avviser dårlig sikring, selv om en kvinne døde etter at deler av bygården hans raste ned. Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXGårdeieren avviser dårlig sikring, selv om en kvinne døde etter at deler av bygården hans raste ned. Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Politiet etterforsker gårdeieren etter bygårdsraset i Oslo søndag kveld. En kvinne døde som følge av skadene hun pådro seg da deler av en bygård raste ned på fortauet.

Men gårdeieren, advokat Johan Dahl Kongsvik, avviser at den ubebodde bygården i Trondheimsveien 6 var for dårlig sikret.

- Det som skjedde var rimelig dramatisk. Hele gesimsen, hele gårdens lengde, har falt ned i én omgang. Jeg har aldri sett maken i hele mitt liv.

- Det ble så store masser at vanlige sikringstiltak ikke ville være tilfredsstillende for en så ekstraordinær situasjon. Ingen har kommentert disse sikringstiltakene på gården i løpet av de siste tre årene. Både politi og andre myndigheter kjører fordi der daglig, og ingen har klaget på det, sier han til NRK.

Politiet fortsetter mandag etterforskningen, blant annet for å finne ut av om gården var for dårlig sikret.

Døde av skadene


Den 31 år gamle kvinnen ble sendt til Ullevål universitetssykehus med livstruende hodeskader etter at hun ble rammet av raset. Like før midnatt søndag kveld opplyste sykehuset at hun var død av skadene.

Om lag 30 meter av fortauet, hele området foran gården, ble dekket av bygningsmassene. Området ble gjennomsøkt både med varmesøkende kamera og hund, og politiet var søndag kveld sikre på at ingen andre mennesker ble rammet av raset. Letearbeidet ble avsluttet ved 20-tiden, en drøy time etter raset.

- Må bruke makt


Trondheimsveien 6 var ubebodd etter en brann i august 2003, og bygården skal for tiden ha vært under rehabilitering.

Leieboerforeningen mener kommunen må bruke mer makt.

- Det er veldig vanskelig å få myndighetene til å gjøre noe hvis eiendommer står og forfaller og blir farlige for forbipasserende. Hvis eier setter seg på bakbeina, har ikke myndighetene noe maktmiddel for å få gjennomført noe, sier leder Lars Aasen til NRK.

Han mener dagsbøter til eier kunne være et effektivt virkemiddel.

Ny gårdeier


Gården ble inntil et par måneder siden eid av en 51 år gammel eiendomsinvestor. I november i fjor ble han siktet for hallikvirksomhet etter at det ble avdekket omfattende prostitusjon fra en rekke leiligheter i gårdene hans. Ifølge politiet eier eller styrer 51-åringen i alt 16 eiendommer i Oslo.

Den nye eieren, advokat Johan Dahl Kongsvik, er daglig leder, generalforsamling og styreformann i gårdselskapet Nygården AS. Han sier at bygningen fortsatt står tom fordi eieren etter brannen ønsket det revet for oppføring av nybygg. Ønsket gjelder fortsatt, men rivingstillatelse er hittil ikke gitt, ifølge Kongsvik. (©NTB)

Personvernpolicy