Verdens minste «land» til salgs

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du kjøpe verdens minste «land». Eget flagg, nasjonalsang, valuta, pass og det hele følger med. Men transporten må du ordne med selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens minste nasjon er til salgs. Den 550 kvadratmeter store plattformen Sealand kan skilte med fantastisk sjøutsikt og få plagsomme naboer. (Foto: Bureau of Internal Affairs Principality of Sealand).Verdens minste nasjon er til salgs. Den 550 kvadratmeter store plattformen Sealand kan skilte med fantastisk sjøutsikt og få plagsomme naboer. (Foto: Bureau of Internal Affairs Principality of Sealand).

Stålplattformen Sealand 11 kilometer utenfor kysten av Øst-England er til salgs. Den 550 kvadratmeter store plattformen erklærte selvstendighet i 1967 og kan skilte med fantastisk sjøutsikt og få plagsomme naboer.

Plattformen ble bygd i 1941 og ble brukt som sjøfort under annen verdenskrig. For 40 år siden flyttet den eksentriske britiske majoren Paddy Roy Bates inn sammen med familien.

Bates proklamerte plattformen som uavhengig stat i internasjonalt farvann, kronet seg selv og kona til prins og prinsesse, og ga plattformen navnet Fyrstedømmet Sealand, hvor parets sønn Michael skulle være enarving til tronen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

23. juni i fjor ble Sealand herjet av brann. Et omfattende renoveringsporsjekt ble senere igangsatt. (Bildet er tatt av Harwich Lifeboat Crew).23. juni i fjor ble Sealand herjet av brann. Et omfattende renoveringsporsjekt ble senere igangsatt. (Bildet er tatt av Harwich Lifeboat Crew).

Nå har den aldrende monarken og hans familie fått nok og legger skatteparadiset i Nordsjøen ut for salg.

- Vi har eid øya i 40 år og faren min er nå 85 år gammel. Det er kanskje på tide med foryngelse, sier prins Michael of Sealand til The Times.

Dramatisk historie


Historien til Sealand er ikke bare rosenrød og sjarmerende. Barndommen var sterkt preget av politisk uro og diplomatiske utfordringer, som toppet seg i 1978 da en gruppe nederlendere overtok plattformen med makt og tok fyrstefamiliens sønn som gissel.

Kort tid etter gjenerobret imidlertid prins Roy plattformen og tok de fremmede nederlenderene som krigsfanger, sammen med Sealands egen statsminister som ble anklaget for landssvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fyrstefamilien flyttet til fastlandet

I årene som fulgte har landet og fyrstefamilien først og fremst markert seg som internasjonale kuriositeter, og vært gjengangere i ukeblad og magasiner på jakt etter en morsom historie. Men plattformen har også vært gjenstand for diverse diplomatiske og rettslige tvister, ettersom landet befinner seg i en gråsone, og statusen fortsatt er uavklart.

I 1999, etter tretti års bosetting på Sealand, flyttet fyrstefamilien Bates vekk fra plattformen på grunn av prins Roys skrantende helse. I dag bor fyrsteparet i Spania, mens enearving Michael of Sealand har overtatt regjeringsmakten.

23. juni i fjor skapte Sealand igjen overskrifter da plattformen ble herjet av brann. Et omfattende renoveringsporsjekt ble senere igangsatt.

Hva prisen for den vesle mikronasjonen vil bli, er fortsatt uklart.

- Astronomiske tall er nevnt, men vi får se hva det blir til, sier prins Michael til The Times.

Kilde: NTB, Wikipedia, BBC Online, EADT, Gateavisa 167, grimstad.blogspot.com.

Mer i Neste Klikk:

Sealand ødelagt etter brann