- Vær restriktive med bruk av dødsstraff

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett i Kina skal vurdere alle dødsdommer i et forsøk på å hindre justismord. Dette er ikke ment som et signal om mildere straffer for alvorlige forbrytelser, sier høyesterettsjustitiarius Xiao

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterettsjustitiarius Xiao Yang oppfordrer landets domstoler til å være restriktive med å idømme dødsstraff. Fra 1. januar 2007 må alle dødsdommer gjennomgås av Høyesterett. (Foto: REUTERS/Jason Lee /Scanpix)Høyesterettsjustitiarius Xiao Yang oppfordrer landets domstoler til å være restriktive med å idømme dødsstraff. Fra 1. januar 2007 må alle dødsdommer gjennomgås av Høyesterett. (Foto: REUTERS/Jason Lee /Scanpix)

I oktober i fjor ble det vedtatt en ny lov i Kina som slår fast at fra 1. januar 2007 skal Høyesterett gå gjennom alle dødsdommer. Hver dødsdom skal vurderes av tre dommere, som sjekker fakta, lovanvendelse og straffeprosessordning, melder China Daily.

Ved gjennomgang av saken skal dommerne henvende seg direkte til de anklagede, og i kompliserte saker vil de ha mulighet til å reise til stedet der lovbruddet skal ha funnet sted for å sjekke detaljene.

Den nye loven krever også at alle dødsstraffer fra lokale domstoler må vurderes på nytt og ratifiseres av Høyesterett.

Kraftig kritikk av praksis


Fram til 1983 hadde Høyesterett ansvar for gjennomgang av alle dødsdommer. Men som ledd i en opptrappet innsats mot kriminalitet fikk lokale domstoler autoritet til å idømme dødsstraff for alvorlige lovbrudd som mord, voldtekt, ran og ulovlig bruk av sprengstoff.

Denne praksisen har blitt kraftig kritisert de senere årene, i kjølvannet av flere justismord som har fått mye offentlig omtale. Nå velger man altså å legge ansvaret tilbake til Høyesterett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremdeles strenge straffer


Dette må ikke tolkes dit hen at man ser mindre alvorlig på terror, gjengkriminalitet og trusler mot nasjonal sikkerhet, advarer høyesterettsjustitiarius Xiao Yang ifølge avisen. Lovbrudd av denne typen vil fremdeles føre til strenge straffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å ha en felles standard for dødsstraff i hele landet er viktig i forhold til menneskerettigheter, samt for å sikre rettferdige rettssaker, uttalte Xiao på en konferanse for landets høyesterettsledere.

Videre lovet han at Høyesterett skal styrke overvåkningen av lokale domstoler i dødsstraff-saker.

Vil bruke dødstraffen klokt


Kina vil altså holde på dødsstraffen, men ifølge høyesterettsjustitiariusen skal den brukes på en klok måte:

- Vi må oppnå en balanse mellom strenghet og mildhet, sa Xiao og kom med en oppfordring til landets domstoler om å være restriktive med å idømme dødsstraff. Han manet til særlig forsiktighet i saker som dreier seg om konflikter mellom familiemedlemmer eller naboer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de 11 første månedene i 2006 behandlet kinesiske domstoler 593.020 kriminalsaker og domfelte 759.230 kriminelle.

Ifølge eksperter blir rundt 10.000 personer henrettet i Kina hvert år.

Mer om dødsstraff:

Over halvparten av landene i verden har nå avskaffet dødsstraff enten i lovverket eller i praksis.

I landene der dødsstraffen først er blitt avskaffet, blir den sjelden gjeninnført. Siden 1985 har over 50 land avskaffet dødsstraffen og bare fire land har gjeninnført dødsstraff: Nepal, Filippinene, Gambia og Papua Ny-Guinea. Men de to førstnevnet har siden avskaffet dødsstraffen igjen, Filippinene senest i juni 2006.

Blant landene som fremdeles holder på dødsstraff finner vi USA, Kina, Afghanistan, India, Iran, Irak, Nigeria, Pakistan, Cuba, Somalia, Japan, Guatemala, Libanon og Jordan. Se hele listen her.

Mexico avskaffet dødstraffen for alle lovbrudd så sent som i 2005.

Kilde: Amnesty