Avviser kritikk av Saddam-henrettelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Nuri al-Maliki avviser den internasjonale fordømmelsen av henrettelsen av eksdiktator Saddam Hussein og truer med å bryte kontakten med kritikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Nuri al-Maliki gikk lørdag hardt ut mot land som har kritisert hengingen av Saddam Hussein. Samtidig lovte han en ny storaksjon i Bagdad for å få slutt på de væpnede urolighetene i hovedstaden. (Foto: Reuters / Ali Al-Saadi / Scanpix)Iraks statsminister Nuri al-Maliki gikk lørdag hardt ut mot land som har kritisert hengingen av Saddam Hussein. Samtidig lovte han en ny storaksjon i Bagdad for å få slutt på de væpnede urolighetene i hovedstaden. (Foto: Reuters / Ali Al-Saadi / Scanpix)

Bagdad (NTB-AFP): - Vi anser henrettelsen av diktatoren for å være et internt anliggende som kun vedkommer det irakiske folk, sa Maliki lørdag i sin første kommentar til henrettelsen etter at Saddam Hussein ble hengt 30. desember.

Den irakiske statsministeren truer med å revurdere forholdet til de landene som har kritisert den kontroversielle henrettelsen.

- Den irakiske regjeringen kan bli nødt til å revurdere sitt forhold til ethvert land som ikke respekterer det irakiske folks vilje, understreket Maliki og sa at henrettelsen av Saddam ikke var en politisk handling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Henrettelsen av despoten var ikke en politisk avgjørelse slik som fiendene av det irakiske folk hevder. Avgjørelsen ble tatt etter en rettferdig rettssak som diktatoren ikke fortjente ettersom forbrytelsene han begikk mot folket, landet og dets institusjoner, var forkastelige, fremholdt Maliki da han talte på en seremoni i anledning den irakiske hærens 86-årsjubileum lørdag.

Maliki understreket videre at irakiske myndigheter ikke vil nøle med å fullbyrde dommer mot de andre lederne i det tidligere regimet. Både Saddams halvbror og tidligere etterretningssjef Barzan al-Tikriti og den tidligere dommeren Awad al-Bander er dømt til døden, men dommene er ikke fullbyrdet ennå. (©NTB)