Meny

Kjetil André Aamodt legger opp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Kjetil André Aamodt ble kåret til årets mannlige utøver i idretts-Norge lørdag kveld slapp han den overraskende nyheten. Det var kun to uker igjen til han skulle gjøre comeback etter skade.

Hamar: - Jeg tenkte at dette dette var en bra anledning til å si at jeg legger opp, sa Norges mestvinnende alpinist gjennom tidene før han hevet trofeet i OL-amfien på Hamar.

Kjetil André Aamodt offentIiggjorde at han legger opp som alpinist på idrettsgallaen i OL-amfien på Hamar lørdag. Dette gjorde han etter å ha vunnet prisen som årets mannlige idrettsutøver. Foto: Håkon Mosvold Larsen, ScanpixKjetil André Aamodt offentIiggjorde at han legger opp som alpinist på idrettsgallaen i OL-amfien på Hamar lørdag. Dette gjorde han etter å ha vunnet prisen som årets mannlige idrettsutøver. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

Tidligere i uken ble det meldt at Aamodt utsatte det planlagte comebacket i Wengen neste helg. I stedet ble Chamonix-rennene helgen etter lansert som comeback-arena, skriver NTB.

Alpinisten kjempet med klumpen i halsen da han holdt det som skulle vise seg å bli avskjedstalen etter lang og tro tjeneste for Norge. Før han offentliggjorde nyheten, fleipet alpinisten om at det var merkelig å gi prisen til en «feit 35-åring»:

- Da må det stå dårlig til med idretten i Norge.

Aamodt vant sitt første verdenscup-poeng i storslalåm i Park City allerede i 1989 og vant - mot alle odds - OL-gull i super-G i Torino så sent som i fjor. Da var han skadet i kneet, noe som garantert var medvirkende til at han i kveld kunne motta prisen som årets mannlige idrettsutøver i Norge.

Aamodt har slitt med kneskaden siden sist vinter.

- Jeg har vært veldig usikker, men tror dette er en fin anledning å fortelle dette. Jeg har på en måte vært i tenkeboksen etter OL og kommet fram til at jeg verken fysisk eller mentalt er i stand til å fortsette. Jeg er mett, og dessuten har jeg familien min å ta hensyn til, sa Aamodt på direktesendt TV.

- Jeg trodde egentlig aldri jeg skulle gi meg. Jeg har fått lov å leke i fjellet i 30 år, og det gjør det så vanskelig å slutte. Det har vært en fantastisk lærerik tid, sa Aamodt.

Han avsluttet med et gråtkvalt takk til kona Stine Østvold, som har ventet på karriereslutten i 13 år.

Til sammen mottok Aamodt fire priser på Idrettsgallaen: Hedersprisen, Utøvernes pris, Årets navn og Årets mannlige utøver. Se listen over alle prisvinnerne her.

Kjetil André Aamodt er tidenes mestvinnende alpinist med totalt 20 OL- og VM-medaljer. Blant disse er fire OL- og fem VM-gull.

Meritter

:
OL (4-2-2): Gull: Super-G (Albertville 1992, Salt Lake City 2002 og Torino 2006), kombinasjonen (Salt Lake City 2002). Sølv: Utfor (Lillehammer 1994), kombinasjonen (Lillehammer 1994). Bronse: Storslalåm (Albertville 1992), super-G (Lillehammer 1994). 4.-plass: Utfor (2002 og 2006).
VM (5-4-3): Gull: Kombinasjonen (1997, 1999, 2001), slalåm (1993), storslalåm (1993). Sølv: Utfor (2003), storslalåm (2001), kombinasjonen (1993), super-G (1991). Bronse: Kombinasjonen (2003), utfor (1999), super-G (1996).
Verdenscupen: 21 seirer (8 i kombinasjonen, 6 i storslalåm, 5 i super-G, 1 i slalåm, 1 i utfor).
Seier i den totale verdenscupen i 1994, fem 2.-plasser (1993, 1997, 1999, 2000, 2002).

Kilde: NTB


Mer i Neste Klikk

Se liste over alle prisvinnerne under årets Idrettsgalla
Ernst Falch ble årets ildsjel

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus