Tør ikke si «jeg elsker deg»

En engelsk bestemor havner i koma hver gang hun forteller barna at hun er glad i dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wendy Richmond våger ikke lenger fortelle familien at hun er glad i dem. (Faksimile fra gratisavisen Metro).Wendy Richmond våger ikke lenger fortelle familien at hun er glad i dem. (Faksimile fra gratisavisen Metro).

Wendy Richmond våger ikke lenger fortelle familien at hun er glad i dem. Hver gang hun blir emosjonell risikerer hun nemlig å bli paralysert eller havne i en form for koma.

53 åringen fra Pitsmoor utenfor Liverpool har lidd av søvnrelaterte lidelser som narkolepsi og katepleksi (et plutselig tap av muskler) siden tenårene, men fikk diagnosen først da hun var i trettiårene.

Den forunderlige medisinske tilstanden hun nå har begynte da hun fikk sitt første barnebarn Megan.

- Jeg har jo bare lyst til å holde henne i armene og fortelle hvor glad jeg er i henne, men jeg våger ikke. Jeg er redd det kan bli farlig for oss begge, forteller Richmond til den britiske avisen Metro.

Hun er rett og slett redd for at situasjonen skal bli så emosjonell at hun kollapser og skader både barnebarnet og seg selv.

Til Metro sier hun at det er rart å tenke at hun ikke skal kunne fortelle familien at hun er glad i dem uten å frykte at hun skal ramle over.

Det finnes medisiner som kan hjelpe mot lidelsen. Blant annet sodium oxybate, som nylig har kommet på det engelske markedet. Men medsinen koster rundt 9000 pund årlig (rundt 100.000 kroner), og helsevesenet i Storbritannia gir ingen støtte. Dermed må Wendy Richmond fortsatt belage seg på å skru av alle følelsene for å unngå koma.

Eksperter regner med at opp mot 30.000 briter lider av narkolepsi. Men det er vanskelig å si noe om enkelttilfellene, ettersom de fleste forblir udokumenterte.

- Jeg har hatt denne lidelsen hele livet, og den har ført til flere havarerte forhold, sier Wendy Richmond.

- Nå krysser jeg fingrene for at folk som er i samme båt som meg kan få hjelp av den nye medisinen.