30 dagers fengsel for Finance Credit-revisor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Revisor John Haukland i KPMG er dømt til 30 dagers fengsel for brudd på revisjonsloven i forbindelse med Finance Credit-konkursen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Illustrasjonfoto: Scanpix)(Illustrasjonfoto: Scanpix)

Oslo (NTB): John Haukland (57) ble i Oslo tingrett torsdag dømt til 30 dagers fengsel for brudd på revisjonsloven og regnskapsloven, i tråd med aktors påstand. Aktor hadde også lagt ned påstand om bot på 13 millioner kroner til KPMG, men fikk ikke medhold av retten på dette punktet.

Haukland og KPMG var ansvarlig for revisjonen av hovedselskapene i Finance Credit-gruppen i 1999, 2000 og 2001.

Aktor, førstestatsadvokat Morten Eriksen, sa under rettssaken at Haukland og KPMG overtok revisjonsansvaret i 1999 fordi Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen mente at daværende revisor stilte for mange ubehagelige spørsmål ved Finance Credit-regnskapet for 1998.

Dommene mot Kristoffersen og Stensrud viste at Finance Credit som selskap var pill råttent i 1998. Årsregnskapet ga et fullstendig feilaktig bilde av den økonomiske tilstanden i Finance Credit. Det var blåst opp ved hjelp av fiktive inntekter og såkalt luftfakturering, som Kristoffersen og Stensrud brukt for å skjule den egentlige økonomiske tilstanden i Finance Credit-systemet.

Feilene i 1998-regnskapet ble trukket med i 1999-regnskapet, som ble enda verre enn foregående års regnskap, forklarte Eriksen. (©NTB)