Meny

Dresskledd globalisering

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politikerne er bare opptatt av å tilfredsstille sine egne aksjonærer, velgerne, med stadig større utbytte fra oljefondet.

NHO-president Erling Øverland. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)NHO-president Erling Øverland. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)

Dette sa NHOs president Erling Øverland etter å ha ønsket mer enn 900 deltakere velkommen til NHOs årskonferanse. Det er sekstende gangen NHO samler næringslivsadel og politikere til konferanse om aktuelle temaer. Denne gangen er det globalisering som står på dagsorden. Øverland kritiserte de som ønsket å stoppe utviklingen mot en stadig større grad av globalisering og frihandel:

- Utviklingen stopper ikke selv om vi ikke liker alt som følger med den.

Faktabasert verdensbilde


Professor i folkehelse ved det anerkjente, svenske Karolinska Intitutet, Hans Rosling, etterlyste et mer faktabasert verdensbilde i den offentlige debatten.

- Jeg har en venn som kan alt om 200 viner, men som ser verden inndelt i i-land og u-land. Dette er helt galt, sa professoren og viste en interaktiv presentasjon av verdens tilstand fra FNs Human Development Rapport. Flere i salen virket overrasket over det positive og nyanserte bildet rapporten ga.

- Vi er så fokusert på polene i statistikken, de fattigst og de rikeste, at vi glemmer at 60 prosent av verdensbefolkning befinner seg i midten. De siste tyve årene har en milliard mennesker beveget seg ut av fattigdom og fått langt bedre levevilkår på grunn av den økonomiske utviklingen. Og trenden ser ut til å fortsette.

Som eksempel viste Rosling de store variasjonene mellom afrikanske land, der Mauritius nå ligger på linje med de rikeste OECD-landene, mens Sierra Leone ligger nederst på skalaen.

- Forskjellen er at Mauritius bygget ned sine handelshindringer og fikk full tilgang til å selge sine varer på det europeiske markedet. En åpen økonomi og handel er knyttet til økonomisk vekst, som igjen er knyttet til lavere fattigdom og bedre folkehelse, mente han.

Hans Rosling høstet varm applaus fra salen da han pekte på Norges rolle i det han mener ikke er en globalisert, men modernisert, verden.

- Jeg er uenig med NHO når de sier at Norge skal beholde sin posisjon i en globalisert verden. Norge bør søke å beholde sin posisjon i en bedre verden.

Grådighet ikke påbudt


Leder for tenketanken Civita, tidligere utdanningsminister Kristin Clemet, mente at vi har en moralsk plikt til å løse fattigdomsproblemene i verden og var sterkt kritisk til de som ønsker å stoppe den økonomiske veksten.

- Med hvilken rett kan vi nekte noen i andre verdensdeler å ta del i den velstanden vi tar for gitt, sa hun.

Den tidligere Høyre-politikeren anerkjente også globaliseringens utfordringer, og adresserte den dresskledde forsamlingen på følgende måte: - Vi kan ikke regulere oss vekk fra grådighet, men det er heller ikke påbudt!

Senere i dag skal statsminister Jens Stoltenberg holde et innlegg om Norges utfordringer i den globaliserte verden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus