Baby-boom for truede kjempepandaer

Artikkelen fortsetter under annonsen

2006 var et særdeles produktivt år for de utrydningstruede kjempepandaene i Kina. Nå mener eksperter at man må fokusere på å få dyrene tilbake til villmarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse pandaungene ble alle sammen født ved en kinesisk avlsstasjon i løpet av 2006. (Foto: Reuters / Scanpix)Disse pandaungene ble alle sammen født ved en kinesisk avlsstasjon i løpet av 2006. (Foto: Reuters / Scanpix)

De store, svarte og hvite dyrene er kjent for å være sjenerte og ikke spesielt produktive. På tross av dette opplevde man i 2006 nærmest en baby-boom blant pandaene i Kina, skriver China Daily.

De 217 kjempepandaene som er avlet fram i fangenskap i landet, fødte tilsammen 34 pandaunger ved hjelp av kunstig befruktning. 30 av ungene overlevde, ifølge de kinesiske skogmyndigheten.

Til sammenligning fødte kjempepandaene kun tolv unger i 2005 og ni i 2000.

Pandaer har alltid vært kjent som lite produktive ettersom de to kjønnene kommer veldig dårlig overens. Forskere både fra Kina og andre land, har siden 1998 prøvd ymse tekniker for å få pandaene til å formere seg.

- Man har til og med fått dyrene til å se på pornofilmer, sier Wang Hao, forsker ved Universitetet i Beijing.

Men etter rekordåret 2006 begynner ekspertene å bekymre seg for at avlsstasjonene ikke lenger skal ha kapasitet nok til å håndtere det økende antallet pandaer. Derfor mener de at det på tide å fokusere på å hjelpe pandaene med å etablere seg i villmarken.

De første forsøkene på nettopp dette har imidlertid vært lite vellykket. I fjor skal en av avlsstasjonene ha forsøkt å sette ut en hanpanda. Men da ekspertene oppdaget at pandaen holdt på å dø, fordi han ikke kunne sørge for seg selv, ble han bragt tilbake i fangenskap.

I vill tilstand lever kjempepandaen bare i bambusskogene i Kina og er en av verdens mest sjeldne dyrearter. Det finnes i dag omlag 1600 ville kjempepandaer.

Kilde: China Daily, WWF