Meny

Baby-boom for truede kjempepandaer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2006 var et særdeles produktivt år for de utrydningstruede kjempepandaene i Kina. Nå mener eksperter at man må fokusere på å få dyrene tilbake til villmarken.

Disse pandaungene ble alle sammen født ved en kinesisk avlsstasjon i løpet av 2006. (Foto: Reuters / Scanpix)

De store, svarte og hvite dyrene er kjent for å være sjenerte og ikke spesielt produktive. På tross av dette opplevde man i 2006 nærmest en baby-boom blant pandaene i Kina, skriver China Daily.

De 217 kjempepandaene som er avlet fram i fangenskap i landet, fødte tilsammen 34 pandaunger ved hjelp av kunstig befruktning. 30 av ungene overlevde, ifølge de kinesiske skogmyndigheten.

Til sammenligning fødte kjempepandaene kun tolv unger i 2005 og ni i 2000.

Pandaer har alltid vært kjent som lite produktive ettersom de to kjønnene kommer veldig dårlig overens. Forskere både fra Kina og andre land, har siden 1998 prøvd ymse tekniker for å få pandaene til å formere seg.

- Man har til og med fått dyrene til å se på pornofilmer, sier Wang Hao, forsker ved Universitetet i Beijing.

Men etter rekordåret 2006 begynner ekspertene å bekymre seg for at avlsstasjonene ikke lenger skal ha kapasitet nok til å håndtere det økende antallet pandaer. Derfor mener de at det på tide å fokusere på å hjelpe pandaene med å etablere seg i villmarken.

De første forsøkene på nettopp dette har imidlertid vært lite vellykket. I fjor skal en av avlsstasjonene ha forsøkt å sette ut en hanpanda. Men da ekspertene oppdaget at pandaen holdt på å dø, fordi han ikke kunne sørge for seg selv, ble han bragt tilbake i fangenskap.

I vill tilstand lever kjempepandaen bare i bambusskogene i Kina og er en av verdens mest sjeldne dyrearter. Det finnes i dag omlag 1600 ville kjempepandaer.

Kilde: China Daily, WWF

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus