Norges ry på spill

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStoltenberg svarte ikke på angrepet på norsk proteksjonisme. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg talte på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag, men svarte ikke på angrepet på norsk proteksjonisme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXStatsminister Jens Stoltenberg talte på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag, men svarte ikke på angrepet på norsk proteksjonisme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Det er alltid interessant å snakke med franske sosialister, sa statsminister Jens Stoltenberg på NHOs Årskonferanse i dag. Han siktet til generaldirektør i WTO, Pascal Lamy, som bare timer tidligere hadde gått til frontalangrep på Norges proteksjonisme under WTO-forhandlingene.

Pascal Lamy mente Norges ry sto på spill dersom vi fortsetter å beskytte norske særrettigheter og holde fattige land ute av våre markeder.

- Det er urimelig å tviholde på sine goder og samtidig ikke gi de fattige adgang til å selge sine landbruksprodukter i Norge, sa generaldirektøren i Verdens Handelsorganisasjon.

Statsministeren svarte ikke på utfordringen da han senere på dagen holdt sitt foredrag til næringslivstoppene på konferansen, men forsvarte den norske modellen med en stor offentlig sektor, høye skatter og sterke fagforeninger som en forutsetning for å forbli en global vinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den nordiske modellen er undervurdert i forhold til sin evne til endring. De tyve år gamle dogmene om at man må bygge ned velferdsstaten og senke skattene er motbevist, sa han. Vi trenger ikke å velge mellom å skape og det å dele, fordi når vi er gode til å dele blir vi også gode til å skape.


Men statsministeren innrømmet at han var positiv til globalisering og mente at vi så langt hadde sett flere fordeler enn ulemper ved økt samhandling over grensene. Han sa lite nytt i forhold til de andre foredragsholderne om de mulighetene og utfordringene man står ovenfor i forhold til økt internasjonalisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer globaliseringsråd

Administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr., ga i sin tale fire råd til regjeringen om tiltak som kunne øke Norges muligheter til å organisere seg bedre i en global verden. Blant disse var å opprette et superdepartement, et eget verdiskapingsfond og et globaliseringsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Departementstrukturer er ikke noe vi debatterer i offentlighet, men jeg kan forsikre dere om at finansdepartementet har dyktige folk som også sikrer industriens interesser selv om de ikke alltid er enige i det. Det er et bolverk, og det er rart hva som kan skje med deg når du blir finansminister, sa statsministeren til latter fra salen.


Stoltenberg lovet derimot å vurdere forslaget om et globaliseringsråd etter dansk modell bestående av de ministerne som berøres mest av globaliseringen og representanter fra næringslivet.

- Gro Harlem Brundtland hadde i sin tid et vellykket verdiskapingsråd og dette er noe jeg lover å vurdere nøye, sa han. Men han la til at regjeringen vil sikre de målene som NHO ønsker å oppnå med sine forslag gjennom å investere i veier og forskning for å øke verdiskapingen, samt holde et stramt budsjett.

- Men da får dere ikke lavere skatt, avsluttet han og høstet både latter og applaus fra forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornøyd Bergesen

Etter konferansen var det en fornøyd Finn Bergesen jr. som møtte nesteklikk.no i foajeen.

- Jeg er alltid fornøyd etter Årskonferansen og tror aldri det kan bli bedre, men dagen i dag har vært svært bra, sa han.


At Stoltenberg ikke ville følge NHOs fire råd tok Bergesen jr. med ro.


- Jeg oppfattet at statsministeren var positiv og det viktigste er at vi er enige i intensjonen om økt verdiskaping og investering i forskning, ikke nødvendigvis hvordan det gjøres. At Stoltenberg vil vurdere forslaget om et globaliseringsråd er bra, men det viktigste er å ha en dialog i strukturerte former, avsluttet NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr.