Hjernescan viser hvordan hjernen håndterer framtiden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjernescan har gitt amerikanske forskere et innblikk i hvordan vi skaper mentale bilder av vår framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjernescan har gitt amerikanske forskere et verdifullt innblikk i hvordan vi skaper mentale bilder av vår framtid.Hjernescan har gitt amerikanske forskere et verdifullt innblikk i hvordan vi skaper mentale bilder av vår framtid.

En forskergruppe fra Washington University i USA har funnet ut at spesielle områder av hjernen er aktive når vi tenker på hendelser som skal skje, skriver BBC på sine nettsider.

Denne oppdagelsen kan hjelpe leger med å forstå konsekvensene som skader påført av slag, ulykker og sykdom kan ha for vår hjerne.

Funnene er i samsvar med tidligere oppdagelser hvor man avdekket hvilke områder av hjernen som har vært skadet hos pasienter som har mistet evnen til å tenke fram i tid.

Menneskets hjerne er det organet i kroppen man per i dag vet minst om. Men bruken av MR (Magnetresonanstomografi), som er en teknikk brukt for å ta snittbilder av deler av kroppen, har de siste årene gitt oss et større innblikk i hvordan hjernen fungerer.

Når pasienter eller frivillige plasseres i MR-scanneren og bes om å tenke eller bevege seg på en spesiell måte, lyser enkelte områder i hjernen opp på det scannede bildet. Disse lysene er i samsvar med de områdene i hjernen som får økt elektrisk aktivitet.

Teknikken har utviklet seg i en slik grad at forskerne i dag nærmest kan avsløre hva pasientene tenker på, bare ved å studere bildet av hvilke områder av hjernen som brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjernen håndterer fortid og framtid forskjellig


I det siste har forskerne prøvd å finne ut mer om hvordan vi prøver å skape mentale bilder av hendelser som ennå ikke har skjedd, en egenskap forskerne mener er unik for oss mennesker.

Forskerne plasserte 21 frivillige i MR-maskinen og studerte resultatet av scanningene, mens forsøkspersonene fikk beskjed om å se klart for seg framtidige hendelser samt hente fram gamle minner.

Bildene fra scanningen viste tydelige forskjeller i hvordan hjernen ble brukt for å huske en bursdag som vært og en bursdag som ennå ikke har vært.

Når forsøkspersonene tenkte framover i tid, brukte de blant annet tre områder av hjernen som allerede er kjent for å bli brukt når man ser for seg kroppsbevegelser. Dette tyder på at når menneskets hjerne tenker på framtiden, gjør den det i form av bevegelser og hendelser som vil skje på det fremtidige punktet.

Eksempler fra andre undersøkelser har vist at når forsøkspersoner ser for seg at de spiller baseball, aktiviseres den delen av hjernen som styrer svingning av armen.

Ifølge BBC skrev forskerne som stod bak forsøket, at en av menneskehjernens store styrker er evnen til å tilpasse sin oppførsel basert på hva den tror vil skje i framtiden.

Forskerne mener at en stor del av våre tanker i hverdagen er avhengig av vår evne til å se for oss selv i framtidige situasjoner.

De samme forskerne er imidlertid tydelige på at flere undersøkelser er nødvendig for å avdekke hvordan hjernen faktisk arbeider når den tenker på framtiden.