På bedringens vei

Artikkelen fortsetter under annonsen

På 5-årsdagen for statens overtagelse, priser Helse øst seg selv. Stadig flere pasienter bahandles og ventetiden blir stadig mindre. Men det har hatt sin pris, lyder påminnelsen fra de ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse Øst priser seg selv etter fem år som statsforetak. De ansatte er ikke like fornøyd. - Flinkheten har hatt sin pris, sier tillitsvalgte Kirsten Brubakk.Helse Øst priser seg selv etter fem år som statsforetak. De ansatte er ikke like fornøyd. - Flinkheten har hatt sin pris, sier tillitsvalgte Kirsten Brubakk.

I dag skulle de første fem årene i statens eie markeres. Og helseforetaket oppfattet dette helt klart som en festdag hvor også helseminister Sylvia Brustad også deltok i feiringen på Hamar.

Men selv om Helse østs kommunikasjonsdirektør Gunn Sande har sendt ut en pasientjournal for sin egen arbeidsplass som kun vektlegger de positive tingene, vil hun ikke helt friskmelde landets største helseregion:

- Vi har jo aldri følt oss dårlig heller, vi, men det er jo klart at vi fortsatt har en del utfordringer. I dag er også en festdag, en femårs bursdag, så det er jo ikke da man snakker om de vanskeligste tingene, sier direktøren.

Og på sine hjemmesider slår kommunikasjonsavdeling på stortrommen: Flere og bedre behandlingstilbud, god prioritering, flere fornøyde pasienter og pårørende, heter det i ingressen. I tillegg understrekes det at foretaket alltid har holdt sine budsjettrammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra Neste klikk om hva de største utfordringene er, svarer Sande at det handler om psykisk helse, rus og rehabilitering, samt forbedret samhandling mellom de ulike nivåene i helsetjenestene.

- Men vi har nok også forsaket noe, sier direktør Sande.

- Det handler om investeringer og vedlikehold av både utsyr og bygninger, samt utviklingen av kompetanse. Dette har ikke gått ut over pasientbehandlingen, men det vil jo kunne gjøre det på sikt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også regionstillitsvalgt Kirsten Brubakk, som representerer 12.-14.000 medlemmer, sier seg enig i at dette i utgangspunktet er en festdag for en dyktig femåring.

- Men flinkheten har hatt sin pris, og som tillitsvalgt ser vi at det er den enkelte ansatte som bærer denne, sier hun.

Brubakk minner om at sykefraværet har holdt seg stabilt på 8-9 prosent i de fem årene sykehusene på Østlandet har vært i statens eie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er lov å være fornøyd, men vi vil gjerne at det bildet skal henge sammen med de ansattes følelser - og det tror vi ikke det gjør, sier hun.

- Det er kanskje ikke dagen for å trekke fram de negative sidene, men vi skal sørge for at de kommer fram senere, lyder lovnaden.

- Det er ikke den enkelte ansattes private ansvar å sørge for at det går godt i norsk helsevesen - det er et ledelses- og systemansvar, påpeker Brubakk.