Annus horribilis for verdens diktatorer

2006 ble et sjeldent mislykket år for verdens diktatorer og despoter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2006 ble et sjeldent mislykket år for verdens diktatorer og despoter. Blant dem som på forskjellige måter møtte sitt endelikt i året som gikk, var Serbias og Jugoslavias folkemordtiltalte president Slobodan Milosevic, som fremdeles har mange tilhengere i Serbia. (Foto: Reuters / Ivan Milutinovic / Scanpix)2006 ble et sjeldent mislykket år for verdens diktatorer og despoter. Blant dem som på forskjellige måter møtte sitt endelikt i året som gikk, var Serbias og Jugoslavias folkemordtiltalte president Slobodan Milosevic, som fremdeles har mange tilhengere i Serbia. (Foto: Reuters / Ivan Milutinovic / Scanpix)

Stockholm (NTB-TT): Iraks mangeårige leder Saddam Hussein ble henrettet på årets nest siste dag. Andre tyranner unnslapp rettergang, men hjerteinfarkt kunne de ikke forhindre.

Det var dronning Elizabeth som for alvor gjorde uttrykket «annus horribilis» - et forferdelig år - kjent da hun i sin jubileumstale i 1992 snakket om året som brakte det britiske kongehuset en alvorlig brann i et slott, to skilsmisser og en separasjon.

Også 2006 er blitt et annus horribilis, men denne gang for noen av de siste tiårenes verste diktatorer og enevoldsherskere. Blant dem som på forskjellige måter møtte sitt endelikt i året som gikk, var Serbias og Jugoslavias folkemordtiltalte president Slobodan Milosevic og Paraguays diktator Alfredo Stroessner, som styrte sitt land fra 1954 til 1989 ved hjelp av tortur, korrupsjon og gamle nazistiske krigsforbrytere.

Også Augusto Pinochet, som var Chiles kuppmaker og diktator fra 1973 til 1990, Turkmenistans president Saparmurat Nijazov, som sto for en bisarr personkultus, og Saddam Hussein har møtt sin skjebne.

Iraks mangeårige leder Saddam Hussein ble henrettet på årets nest siste dag. (Foto: Reuters / Iraqi Special Tribunial/Handout/Files / Scanpix)Iraks mangeårige leder Saddam Hussein ble henrettet på årets nest siste dag. (Foto: Reuters / Iraqi Special Tribunial/Handout/Files / Scanpix)

Manglende retterganger


Bare Saddam rakk å bli dømt for noen av forbrytelsene som ble begått i hans år ved makten. Han ble dømt for massedrap på 148 sjiamuslimer, men ikke for massakrer på kurdere, krigen mot Iran som kostet en million mennesker livet, eller invasjonen av Kuwait.

Nijazov døde på sin post, Pinochet ble slått ned av et hjerteinfarkt etter mange års forgjeves forsøk på å stille ham for en domstol, Stroessner døde i eksil i Brasil og Milosevic lurte krigsforbryterdomstolen i Haag ved å dø i sin celle.

- Det er beklagelig at han ikke måtte møte rettferdigheten i en domstol, sa Serbias utenriksminister Vuk Draskovic etter Milosevics død. Han var en av dem som Milosevic prøvde å drepe.

- Det sårer meg ettersom vi ikke greide å oppnå rettferdighet, uttalte forfatteren Isabel Allende, niesen til president Salvador Allende, som døde i presidentpalasset etter at det ble bombet av Pinochets flyvåpen.

Augusto Pinochet var Chiles kuppmaker og diktator fra 1973 til 1990, men møtte sin skjebne i 2006. (Foto: Reuters / Eliseo Fernandez / Scanpix)Augusto Pinochet var Chiles kuppmaker og diktator fra 1973 til 1990, men møtte sin skjebne i 2006. (Foto: Reuters / Eliseo Fernandez / Scanpix)

Eneveldige


Andre eneveldige herskere har også hatt et vanskelig år. Kong Gyanendra i Nepal måtte gi fra seg den politiske makten etter et folkeopprør i april, og Cubas president Fidel Castro overlot makten midlertidig til broren etter en operasjon i juli.

I Etiopia ble den tidligere diktatoren Mengistu Haile Mariam dømt til døden, selv om han fortsatt sitter i eksil hos en annen despot, Robert Mugabe i Zimbabwe.

I mars ble dessuten Charles Taylor, ekspresident i Liberia, en av Afrikas blodigste krigsherrer, ført til Haag. Der venter en FN-rettssak for hans innblanding i borgerkrigen i Sierra Leone. (©NTB)Mer i Neste Klikk:


Saddam en nedbrutt mann
Reaksjoner på Saddam Husseins dødsstraff
Pinochet er død
Reaksjoner på Augusto Pinochets død
Turkmenistan mellom demokrati, diktatur og stammekrig

Personvernpolicy