Meny

Vil ha superdepartement

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHO ønsker seg et superdepartement for å sikre norsk konkurransekraft.

NHOs president Erling Øverland la i dag frem fire forslag for å sikre norsk konkurransekraft i en globalisert verden. Det skjedde på en pressekonferanse i Oslo i forkant av NHOs årskonferanse. Et av forslagene var å slå sammen nærings- og handelsdepartementet med deler av finansdepartementet og de næringspolitisk viktige elementene fra departementer som fiskeri-, landbruk-, olje- og energi-, samferdsels- og forskning - og utdanning.

Et slikt nytt "Nærings - og konkurranseevnedepartement" skal kunne håndtere innovasjon, forskning, utdanning og skatt. Dette vil bidra til at det offentlige er organisert bedre for å kunne møte globaliseringsutfordringene, mente NHO-presidenten.

- Stortinget vedtar mål om innovasjon og forskning, men følger ikke opp med nødvendige midler, sa han.

Offentlige initiativer


Erling Øverland mente nettopp på grunn av den høye økonomiske veksten, bedriftenes gode inntjening og at folk aldri har hatt det bedre enn nå, så står Norge i fare for å utvikle en selvtilfredshet og forvitre dersom man ikke gjennomførte ubehagelige omstillinger. Men hvilke ubehagelige omstillinger som var nødvendig kom han ikke inn på. Derimot foreslår NHO å organisere flere offentlige initiativer i tillegg til det nye departementet.

- Vi ønsker et globaliseringsråd slik den danske regjeringen har. Rådet bør ledes av statsministeren og i tillegg bestå av de ministerne som berøres mest av globalisering samt inkludere med næringslivet inn i arbeidet, sa Øverland.

NHO er ikke fornøyd med hvordan oljefondet brukes, og ønsker et eget verdiskapningsfond der avkastningen går til fremtidig verdiskapning.

- Hensikten er å sikre at deler av oljefondets avkastning virkelig går til langsiktige investeringer innen forskning, utdanning og infrastruktur. Vi forutsetter selvsagt at dette skjer innenfor handlingsregelen, understreket NHO-presidenten.

For å sikre dialog mellom det offentlige og de private ønsker NHO i tillegg en samarbeidskommisjon for å diskutere nødvendige strukturelle endringer.

- Dette er ment som et initiativ for at offentlig sektor og private i fellesskap skal arbeide frem løsninger for et bedre offentlig tjenestetilbud og mer effektiv tjenesteyting.

Miljøutfordring


Selv om miljøutfordringene ikke er fremtredende på dagsordenen for NHOs årskonferanse denne uken, trakk Erling Øverland frem dette som et av de største problemene verden står overfor. Uten å konkretisere tiltak, mente han at også næringslivet må ta sitt ansvar.

- Forurensing og global oppvarming forsterkes av den veksten globaliseringen er med på å skape. Disse utfordringene må erkjennes og gjøres noe med, sa han.

Litt klarhet


NHO mener at det er behov for styrking og profesjonalisering av norsk næringsliv i utlandet.

- Det er viktig for et lite land som Norge at regjeringen fungerer som en døråpner for næringslivet, sa Øverland.

Derimot ønsket han ikke en stat som går inn i den daglige operative driften av selskaper og trakk frem eierskapsmeldingen som ble lagt frem før jul.

- Eierskapsmeldingen har gitt signaler om forventninger til statlig eierskap og bidratt til en viss grad av klarhet.

NHOs mål er at Norge skal forbli blant verdens meste konkurransedyktige nasjoner også etter neste stortingsperiode.

- Vi ønsker en konstruktiv dialog om hvordan vi både kan møte utfordringene og gripe mulighetene som globaliseringen fører med seg, sa NHOs president Erling Øverland.

NHOs årskonferanse samler topper fra næringsliv, akademia og politikken og går av stabelen torsdag 4. januar.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus