Største drapstall på journalister på tolv år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 81 journalister ble drept i 2006. Dette er det høyeste antallet på over et tiår. Irak er for fjerde år på rad det farligste området for journalister, melder organisasjonen Reporters without Bord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske journalisten Anna Politkovskaya, som i sitt arbeide var sterkt kritisk til president Vladmir Putin og Russlands politikk i utbryterrepublikken Tsjetsjenia, ble skutt og drept i Moskva i oktober 2006. (Foto: Reuters / Scanpix)Den russiske journalisten Anna Politkovskaya, som i sitt arbeide var sterkt kritisk til president Vladmir Putin og Russlands politikk i utbryterrepublikken Tsjetsjenia, ble skutt og drept i Moskva i oktober 2006. (Foto: Reuters / Scanpix)

I en rapport fra organisasjonen Reporters without Borders kommer det fram at minst 81 journalister ble drept i 2006, i 21 forskjellige land, mens de gjorde jobben sin eller som følge av at de uttrykte sine meninger. Dette er det høyeste antallet siden 1994, da 103 ble drept - halvparten i forbindelse med folkemordet i Rwanda. I tillegg måtte 32 mediaassistenter bøte med livet i 2006, mot bare fem i 2005.

For fjerde år på rad var Irak det farligste landet i verden for mediefolk, med totalt 64 journalister og medieassistenter drept. Siden invasjonen i 2003 har 139 journalister blitt drept i landet, noe som er mer enn dobbelt så mange som i løpet av den 20 år lange Vietnamkrigen. Omtrent 90 prosent av ofrene var irakiske. Drapene ble sjelden etterforsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reporters without Borders skiller seg fra andre organisasjoner ved at de kun teller dødsfall der de er sikre på at motivet bak drapet er knyttet til den dreptes virke som journalist.

Det nest-farligste landet i verden var Mexico. Ni journalister ble drept der fordi de etterforsket narkotikahandel eller rapporterte fra voldelige sosiale uroligheter. Deretter følger Filippinene med seks drepte, ned fra syv i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er også et utsatt sted for journalister. I løpet av fjoråret ble tre journalister drept, inkludert Anna Politkovskaya som i sitt arbeide var sterkt kritisk til president Vladmir Putin og Russlands politikk i utbryterrepublikken Tsjetsjenia. Ifølge Reporters without Borders har 21 journalister blitt drept siden Putin kom til makten i mars 2000. Kreml har for øvrig satt sammen et team på 150 etterforskere som skal etterforske drapet på den 48 år gamle tobarnsmoren Politkovskaya, som ble skutt i Moskva i oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge organisasjonen kan de mange valgkampene verden over i 2006 delvis forklare det høye antallet av trusler og angrep rettet mot mediene. Journalister ble angrepet blant annet i Peru, Brasil, Hviterussland, Uganda og Etiopia.

Videre melder organisasjonen at antallet av registrerte tilfeller av sensur sank til 912 i 2006, fra 1006 i 2005.

Kilder: Reporters without Borders , Reuters

2006:


81 journalister og 32 assistenter ble drept
Minst 871 ble arrestert
1,472 ble fysisk angrepet eller truet
56 ble kidnappet

2005:


63 journalister and 5 assistenter ble drept
807 ble arrestert
1308 ble fysisk angrepet eller truet

Kilde: Reporters without Borders