Ekstremvær i Sverige og Danmark

Svenske meteorologer kom tidlig på nyåret med advarsel om ekstremvær i Skåne og Vest-Sverige på årets første dag. Også Danmark rammes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm (NTB-TT): - Vi sender nå ut en «klasse tre»-advarsel for Skåne, og dette er den høyeste vi kan gi, sier vakthavende meteorolog Jonas Höglund ved Sveriges meteorologiska och hydrologiska institutt (SMHI).

- Det betyr ekstremt vær som kan være en fare for allmennheten og som kan slå ut viktige samfunnsfunksjoner, sier Höglund.

En familie kjemper med å holde seg oppreist i dette En familie kjemper med å holde seg oppreist i dette "familjebild i storm" med Öresundsbron i bakgrunnen ved Västra Hamnen i Malmö på ettermiddagen første nyttårsdag. De svenske meteorologene advarer mot vinder opp mot orkan styrke inn over Skåne og Vest-Sverige ut over ettermiddagen. (Foto: Johan Nilsson, Scanpix Sverige)

Stormkastene vil ramme hardest utover ettermiddagen og vil dra med seg haglskurer og kanskje også tordenvær.

- Vi venter svært kraftig vind og kraftige haglskurer. Som følge av stormen er vannstanden alt høy ved kysten av Vest-Sverige, sier Höglund.

Strømløse

Sveriges største strømleverandør Eon innkalte ekstramannskaper i forbindelse med ekstremværet. Mandag ettermiddag var rundt 5.400 av Eons kunder i Sør-Sverige uten strøm fordi mangelen på tæle i bakken har fått trær til å falle over kraftledningene.

I de sørlige delene av Sverige var totalt 30.000 husholdninger uten strøm på grunn av den sterke vinden mandag ettermiddag. Verst rammet er Kronobergs län, der drøyt 10.000 hjem er uten strøm. For øvrig sitter mange strømkunder i Jönköpings län og Hallands län i mørket.

Høyhus evakuert


Politiet og brannvesenet begynte mandag å evakuere to høyhus i Rødovre i Danmark av frykt for at bygningene skulle kollapse i den kraftige vinden.

De to husene på Agerkær og Ruskær, som er 12 og 14 etasjer høye, ble bygd på 1950-tallet og er feilkonstruert.

Vinden var mandag ettermiddag ennå ikke så kraftig at det ble satt i verk tvangsmessig evakuering, men de mellom 800 og 1.000 beboerne ble oppfordret til å flytte ut og søke tilflukt på en skole i nærheten.
- Det er ganske ubehagelig å bli vekket av en politimann som roper at man må ut av bygningen, sier Peter Larsen som flyttet inn i bygget tirsdag.

Rødovre kommune har anslått at det vil koste opp mot en halv milliard kroner å renovere de to feilkonstruerte boligblokkene som til sammen inneholder 312 leiligheter. I stedet for å starte renovering er det derfor søkt om rivningstillatelse, men inntil videre er leilighetene bebodd.

Øresundbrua stengt

Øresundbrua måtte stenges for biltrafikk et par timer mandag formiddag på grunn av sterk vind. Togtrafikken ble ikke påvirket av uværet.
Uværet skyldes et uvanlig kraftig lavtrykk som har kommet inn mot Danmark og Sverige fra De britiske øyer. Det ventes at den kraftige vestavinden over sørlige Sverige, vil kulminere mandag kveld. Tirsdag vil det bli opphold i store deler av landet.

Personvernpolicy