Meny

Reaksjoner på henrettelsen av Saddam Hussein

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam Husseins henrettelse både hylles og fordømmes. Her er de første reaksjonene:

En dukke som skal forestille den tidligere diktatoren Saddam Hussein som blir hengt, vises fram under feiring av henrettelsen i Baghdad. (Foto: Reuters / Scanpix)En dukke som skal forestille den tidligere diktatoren Saddam Hussein som blir hengt, vises fram under feiring av henrettelsen i Baghdad. (Foto: Reuters / Scanpix)

56 dager etter at Saddam Hussein ble dømt til døden for forbrytelser mot menneskeheten, ble han henrettet ved daggry lørdag 30. desember. Her er reaksjoner fra statsledere og andre verden over:

President George W. Bush


Bush mener henrettelsen er en milepæl, men innser at den ikke vil bety slutten på voldelighetene i Irak.

- Saddam Husseins henrettelse kommer på slutten av et vanskelig år for det irakiske folk og for våre styrker.

- Det er en viktig milepæl på veien mot at Irak blir et demokrati som kan styre, opprettholde og forsvare seg selv, og bli en alliert i kampen mot terror, sa Bush i en uttalelse etter henrettelsen.

Irans fungerende utenriksminister Hamid Reza Asefi


Iraks innflytelsesrike nabo og erkefiende til de amerikanske myndighetene, Iran, ønsket også henrettelsen velkommen:

- Det irakiske folk kommer seirende ut, ettersom de seiret de Saddam falt, sa den iranske fungerende utenriksministeren Hamid Reza Asefi, ifølge Middle East Online.

Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett


I en erklæring på vegne av de britiske myndigheter sa utenriksministeren:

- Jeg ønsker velkommen det faktum at Saddam Hussein har blitt prøvd for retten ved en irakisk domstol for noen av de motbydelige forbrytelsene han utførte mot det irakiske folk. Han har nå blitt stilt til ansvar.

- De britiske myndighetene støtter ikke dødsstraff, i Irak eller noe annet sted. Vi ønsker slutt på dødsstraff verden over, uavhengig av individ og forbrytelse, la hun til.


Det franske utenriksdepartementet


Storbritannia får støtte fra Frankrike i sin motstand mot dødsstraff:

- Frankrike oppfordrer irakere til å se framover og jobbe mot forsoning og nasjonal samling. Nå mer enn noen gang, bør målet være å gjenopprette full suverenitet og stabilitet i Irak.

- Frankrike, som i likhet med resten av sine europeiske partnere står for universal avskaffelse av dødsstraff, noterer seg henrettelsen av Saddam Hussein lørdag. Det var en avgjørelse tatt av folket og myndighetene i Irak.

Russlands utenriksdepartement


Også Russland uttrykte skuffelse over bruk av dødsstraff:

- Dessverre ble de mange appellene fra representanter fra ulike land og internasjonale organisasjoner, om at irakiske myndigheter skulle avstå fra bruk av dødsstraff ikke hørt, sa en talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

Videre advarte russland at henrettelsen kunne føre til økte voldeligheter i Irak.

Australias utenriksminister Alexander Downer


Australia forsvarte en suveren stats rett til å gi straff for forbrytelser mot sine innbyggere:

- Uansett hva man må mene om dødsstraff, og de irakiske myndigheter er klar over de australske myndigheters syn på dødsstraff, så må vi respektere en suveren stats rett til å dømme noen for forbrytelser utført mot deres innbyggere, sa Downer.

Hamas


De palestinske myndighetene kaller henrettelsen av Saddam et politisk attentat:

- Saddam Hussein var en krigsfange. Henging er et politisk attentat som bryter internasjonale lover som skal beskytte krigsfanger, sa en talsmann for Hamas, Fawzi Barhum.

Libya


Libya har erklært tre dager nasjonal sorg etter henrettelsen. De offisielle mediene i landet omtaler også Saddam som en krigsfange.

Eksilirakere i Norge


Selv om de flyktet fra Saddams undertrykkelse, mener flere av eksilirakerne i Norge at henrettelsen av den tidligere diktatoren er negativt for gjenoppbyggingen av den irakiske nasjonen.

- Min egen bror ble henrettet av Saddam 29. juli 1990, men vi må ikke bare tenke på hevn. Jeg tror ikke henrettelsen vil ha noen positiv effekt på kaoset i Irak. Vi må huske på at krisen bare ble forsterket etter at Saddam ble tatt - det samme vil skje nå som han er blitt hengt, sa sunnimuslimen Majid Dakhil fra Oslo, som kom til Norge for 18 år siden, ifølge NTB.

Sjiamuslimen Hamad Abdul-Jabbar Shoraidah, som opprinnelig kommer fra Basra sør i landet, er enig:

- Når den irakiske regjeringen i dag henretter sine motstandere, er de ikke bedre enn Saddam selv. Det er først og fremst dialog, ikke vold, som løser Iraks problemer, sa han.

Kilder: BBC , Middle East Online og NTB.

Mer i Neste Klikk:

Saddam en nedbrutt mann

Saddam Hussein henrettet ved daggry
- Saddam tok farvel med brør
Reaksjoner på Saddam Husseins dødsstraff
Saddam Hussein dømt til døden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus