Meny

Nå blir Solen voldsom

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter noen rolige år begynner Solen nå å hisse seg opp. Om tre-fire år kan solaktiviteten bli voldsommere enn på flere hundre år.

Om tre-fire år kan solaktiviteten bli voldsommere enn på flere hundre år. Dette sammensatte bildet viser Jordens størrelse, sammenlignet med gassbuene som slynges ut av Solen. Foto: SOHO/ESA/NASA / SCANPIX HANDOUT Om tre-fire år kan solaktiviteten bli voldsommere enn på flere hundre år. Dette sammensatte bildet viser Jordens størrelse, sammenlignet med gassbuene som slynges ut av Solen. Foto: SOHO/ESA/NASA / SCANPIX HANDOUT

Oslo/Bodø (NTB-Erik Veigård): Solens aktivitet går i sykluser. Nå ser forskerne tegn på at den begynner å bygge seg opp til et crescendo verden ikke har sett maken til på minst fire hundre år! Toppen kommer i 2010 og 2011.

- De kraftige eksplosjonene på Solen før jul var små i forhold til det vi kan vente de kommende årene. Vi må nok forvente skader på vår moderne høyteknologi, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Forrige gang Solen hadde et maksimum var mellom 2001 og 2003. Da ble flere satellitter ødelagt, og strømforsyning og radiokommunikasjon ble midlertidig satt ut av spill over hele verden.

I dag er samfunn verden over enda mer høyteknologiske, og således mer sårbare. Ikke minst er det fare for de mange tusen satellittene vi har gjort oss så avhengige av.

Nå er Solen inne i en rolig periode etter at aktivitetssyklusen var på topp like etter årtusenskiftet. Men de kraftige eksplosjonene i desember bærer bud om at det er i ferd med å endre seg.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus