Meny

Filmklikk: Godt nytt filmår

Blant årets første filmpremierer finnes ofte mange av de beste. Den siste Filmklikk i 2006 tar derfor en snikktitt på hva filmvinteren 2007 har å by på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets første måneder byr som regel på uforholdsmessig mange av årets beste filmer. I alle fall de beste fra Hollywood. Det skyldes flere faktorer, blant annet at norske filmdistributører forsøker å flyte på oppmerksomheten til sesongens prestisjefylte prisutdelinger og nominasjoner.

Oscar-nominasjonene offentliggjøres for eksempel 23. januar, mens Golden Globe blir delt ut allerede 15. januar, for å nevne de største. Kinoannonsene til de aktuelle filmene skryter for harde livet, og her er noe av det det vil bli skrytt av i ukene fremover:

Pans Labyrint. (Foto: Oro Film AS)Pans Labyrint. (Foto: Oro Film AS)

«Pan's Labyrinth»

* Premiere 5. januar

* Regi: Guillermo del Toro

* Hva: Skrekkfantasy fra regissøren bak «Djevelens ryggrad» og «Hellboy». Om en ung jente som rømmer fra tilværelsens harde realiteter i etterkrigstidens fascistiske Spania og inn i en voldsom fantasiverden.

* Skryteliste: Filmen har vunnet en rekke internasjonale priser, ligger på «Top 250»-lista til Internet Movie Database, er nominert til hele 13 Goya-priser (Spanias Oscar) og til Golden Globe for beste fremmedspråklige film.

Jindabyne. (Foto: Arthaus)Jindabyne. (Foto: Arthaus)

«Jindabyne»

* Premiere 5. januar

* Regi: Ray Lawrence

* Hva: Australsk psykologisk drama basert på en av de Raymond Carver-novellene som Robert Altman i sin tid flettet sammen i filmen «Short Cuts». Dette er den om noen menn på fisketur som oppdager et kvinnelik i vannet, men som velger å ikke avbryte fisketuren. Dama er jo likevel død. Kona til en av mennene deler derimot ikke makens syn på saken når hun omsider får høre historien.

* Skryteliste: Nominert til ni Australian Film Institute-priser. Var nominiert til like mange Film Critics Circle of Australia Awards, hvorav den vant fem. Vant den internasjonale filmkritikerprisen på filmfestivalen i Stocholm tidligere i år.

Bobby. (Foto: Scanbox)Bobby. (Foto: Scanbox)

«Bobby»

* Premiere 12. januar

* Regi: Emilio Estevez

* Hva: Følger 22 personer som oppholdt seg på og rundt Ambassador Hotel i Los Angeles da senator Robert F. Kennedy ble skutt der 6. juni 1968. En skildring av stemning og stil fra en veldig nær og likevel fjern fortid.

* Skryteliste: Nominert til Golden Globe for beste film. Et hjerteprosjekt for Estevez, som har jobbet minst syv år for å få det realisert.

«Metoden»

* Premiere 12. januar

* Regi: Marcelo Piñeyro

* Hva: Spansk, klaustrofobisk thriller der syv personer har kvalifisert seg til siste runde for en mellomlederstilling. Vinneren skal kåres etter den såkalte Granholm-metoden og spørsmålet blir hvor langt hver og en av dem er villig til å gå.

* Skryteliste: Vant et par Goya-statuetter, og skuespillerne har sopet til seg en rekke priser i inn- og utland. (Mest innland.)

The Prestige. (Foto: Sandrew Metronome)The Prestige. (Foto: Sandrew Metronome)

«The Prestige»

* Premiere 12. januar

* Regi: Christopher Nolan

* Hva: Thriller om to rivaliserende illusjonister fra viktoriatidens England som kniver beinhardt og dytter på både etikk og naturlover for å ha det mest imponerende trikset på sitt repertoar. Med blant andre Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson og David Bowie.

* Skryteliste: Ingen vektige priser foreløpig, men filmen klatret rett inn på «Top 250»-lista til Internet Movie Database foran klassikere som «En sporvogn til begjær» og «The Searchers».

Som små barn. (Foto: SF Norge)Som små barn. (Foto: SF Norge)

«Som små barn»

* Premiere 19. januar

* Regi: Todd Field

* Hva: Nytt intenst psykologisk drama fra mannen bak «In the Bedroom». Om en håndfull unge par og deres barn i et boligfelt der livene flettes sammen på faretruende vis. Utroskap, pedofili og biseksualitet er blant stikkordene.

* Skryteliste: Tre Golden Globe-nominasjoner, blant annet beste film og beste manus. Har også vunnet flere lokale kritikerpriser rundt om i USA.

Apocalypto. (Foto: Scanbox)Apocalypto. (Foto: Scanbox)

«Apocalypto»

* Premiere 26. januar

* Regi: Mel Gibson

* Hva: Storslått historisk actiondrama. Mayaindianerne ser sitt rike truet av undergang, og det blir satset på tempelbygging og menneskeoffer for å blidgjøre gudene. Den unge mannen Jaguar Paw er blant de som skal ofres, men han klarer å rømme.

* Skryteliste: Golden Globe-nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

Blood Diamond. (Foto: Sandrew Metronome)Blood Diamond. (Foto: Sandrew Metronome)

«Blood Diamond»

* Premiere 26. januar

* Regi: Edward Zwick

* Hva: Politisk ladet actionthriller om en sørafrikansk leiesoldat (Leonardo DiCaprio) som vil ha fatt i en ekstremt verdifull rosa diamant. 90-tallets borgerkrig i Sierra Leone er handlingens grusomme, historiske bakteppe.

* Skryteliste: DiCaprio er Golden Globe-nominert for rollen, og diamantbransjen er dritsur på filmen. Det lover godt.

The Last King of Scotland. (Foto: Fox Films AS)The Last King of Scotland. (Foto: Fox Films AS)

«The Last King of Scotland»

* Premiere 2. februar

* Regi: Kevin Mcdonald

* Hva: Biofilm, som tross tittelen, handler om Ugandas brutale diktator på 70-tallet Idi Amin.

* Skryteliste: Forest Whitaker har fått en Golden Globe-nominasjon samt en solid favn kritikerpriser for hovedrollen. Filmen gjorde det ellers brukbart under British Independent Film Awards der Mcdonald tok hjem prisen for beste regi.

Letters from Iwo Jima. (Foto: Sandrew Metronome)Letters from Iwo Jima. (Foto: Sandrew Metronome)

«Brev fra Iwo Jima»

* Premiere 23. februar

* Regi: Clint Eastwood

* Hva: Filmen Eastwood lagde parallelt med «Flags of Our Fathers» for å vise dette myteomspunne krigskapittelet også fra japanernes side.

* Skryteliste: Golden Globe-nominasjon for beste fremmedspråklige film samt til Eastwood for beste regi. De relativt trendsettende filmkritikerne i Los Angeles kåret dette til årets beste film.

«Notes on a Scandal»

* Premiere 23. februar

* Regi: Richard Eyre

* Hva: En ung lærerinne (Cate Blanchett) har seg med en elev, og en eldre lærerinne (Judi Dench) utnytter sin viten om skandalen for å bli venninne med kollegaen. Eyre regisserte for et par år siden Dench til bravur og priser i «Iris», noe som burde lokke enkelte til kinosalene.

* Skryteliste: Golden Globe-nominasjoner til både Dench og Blanchett, og filmen er også nominert for beste manus.

«Vinden som ryster kornet»

* Premiere 30. mars

* Regi: Ken Loach

* Hva: Beskriver en tidlig fase i IRAs historie gjennom skjebnene til to brødre på hver sin side av konflikten.

* Skryteliste: Gullpalmen i Cannes 2006, European Film Award for beste foto, samt fire nominasjoner til British Independent Film Awards.

Titanic. (Foto: 20th Century Fox)Titanic. (Foto: 20th Century Fox)

Ukas filmsite:

«Internet Movie Script Database»

1 BLACKNESS

Then two faint lights appear, close together... growing brighter. They
resolve into two DEEP SUBMERSIBLES, free-falling toward us like express
elevators.

Slik åpner manuset til en av tidenes mest innbringende filmer. Kjenner du den igjen? Det er «Titanic».

Går du med ambisjoner om å skrive et filmmanus bør du lese noen først, og det kan du gjøre her. Det kreves nemlig mye trening for å se hvordan ord på papir vil kunne se ut på lerretet, og det krever enda mer trening for å skrive nettopp de ordene som kan overføre dine visjoner til en fremtidig film. Filmmanus følger dessuten et intrikat sett med regler for typografi, sceneangivelser, dialog, overskrifter og så videre, som det er nødvendig å lære seg for at bransjefolk i det hele tatt skal vie ditt manus seriøs oppmerksomhet.

Og om du ikke har manusforfatterambisjoner kan likevel være underholdende og fascinerende å se hvordan dine favorittfilmer så ut før de ble filmatisert.

Ukas trailer:

«Music and Lyrics»

Music and Lyrics. (Foto: Sandrew Metronome)Music and Lyrics. (Foto: Sandrew Metronome)

Jeg hadde ikke tenkt tanken før jeg så denne traileren. Det er mulig mimreprogrammet «Gyldne tider» har gjort sitt også, for nå virker det så åpenbart: Hugh Grant passer usedvanlig bra i rollen som britisk has-been pop-stjerne fra 80-tallet.

Filmen handler som indikert om en avdanket popstjerne, som når sjansen byr seg forsøker å gjøre comeback. Denne romantiske komedien med Hugh og Drew Barrymore i hovedrollene er neppe noe mesterverk, men ser ut til å by på mye deilig skadefryd over tiåret da det meste toppet seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Skudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24VerdenHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeSkudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30VerdenFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus