Meny

Filmklikk: Godt nytt filmår

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant årets første filmpremierer finnes ofte mange av de beste. Den siste Filmklikk i 2006 tar derfor en snikktitt på hva filmvinteren 2007 har å by på.

Årets første måneder byr som regel på uforholdsmessig mange av årets beste filmer. I alle fall de beste fra Hollywood. Det skyldes flere faktorer, blant annet at norske filmdistributører forsøker å flyte på oppmerksomheten til sesongens prestisjefylte prisutdelinger og nominasjoner.

Oscar-nominasjonene offentliggjøres for eksempel 23. januar, mens Golden Globe blir delt ut allerede 15. januar, for å nevne de største. Kinoannonsene til de aktuelle filmene skryter for harde livet, og her er noe av det det vil bli skrytt av i ukene fremover:

Pans Labyrint. (Foto: Oro Film AS)Pans Labyrint. (Foto: Oro Film AS)

«Pan's Labyrinth»

* Premiere 5. januar

* Regi: Guillermo del Toro

* Hva: Skrekkfantasy fra regissøren bak «Djevelens ryggrad» og «Hellboy». Om en ung jente som rømmer fra tilværelsens harde realiteter i etterkrigstidens fascistiske Spania og inn i en voldsom fantasiverden.

* Skryteliste: Filmen har vunnet en rekke internasjonale priser, ligger på «Top 250»-lista til Internet Movie Database, er nominert til hele 13 Goya-priser (Spanias Oscar) og til Golden Globe for beste fremmedspråklige film.

Jindabyne. (Foto: Arthaus)Jindabyne. (Foto: Arthaus)

«Jindabyne»

* Premiere 5. januar

* Regi: Ray Lawrence

* Hva: Australsk psykologisk drama basert på en av de Raymond Carver-novellene som Robert Altman i sin tid flettet sammen i filmen «Short Cuts». Dette er den om noen menn på fisketur som oppdager et kvinnelik i vannet, men som velger å ikke avbryte fisketuren. Dama er jo likevel død. Kona til en av mennene deler derimot ikke makens syn på saken når hun omsider får høre historien.

* Skryteliste: Nominert til ni Australian Film Institute-priser. Var nominiert til like mange Film Critics Circle of Australia Awards, hvorav den vant fem. Vant den internasjonale filmkritikerprisen på filmfestivalen i Stocholm tidligere i år.

Bobby. (Foto: Scanbox)Bobby. (Foto: Scanbox)

«Bobby»

* Premiere 12. januar

* Regi: Emilio Estevez

* Hva: Følger 22 personer som oppholdt seg på og rundt Ambassador Hotel i Los Angeles da senator Robert F. Kennedy ble skutt der 6. juni 1968. En skildring av stemning og stil fra en veldig nær og likevel fjern fortid.

* Skryteliste: Nominert til Golden Globe for beste film. Et hjerteprosjekt for Estevez, som har jobbet minst syv år for å få det realisert.

«Metoden»

* Premiere 12. januar

* Regi: Marcelo Piñeyro

* Hva: Spansk, klaustrofobisk thriller der syv personer har kvalifisert seg til siste runde for en mellomlederstilling. Vinneren skal kåres etter den såkalte Granholm-metoden og spørsmålet blir hvor langt hver og en av dem er villig til å gå.

* Skryteliste: Vant et par Goya-statuetter, og skuespillerne har sopet til seg en rekke priser i inn- og utland. (Mest innland.)

The Prestige. (Foto: Sandrew Metronome)The Prestige. (Foto: Sandrew Metronome)

«The Prestige»

* Premiere 12. januar

* Regi: Christopher Nolan

* Hva: Thriller om to rivaliserende illusjonister fra viktoriatidens England som kniver beinhardt og dytter på både etikk og naturlover for å ha det mest imponerende trikset på sitt repertoar. Med blant andre Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson og David Bowie.

* Skryteliste: Ingen vektige priser foreløpig, men filmen klatret rett inn på «Top 250»-lista til Internet Movie Database foran klassikere som «En sporvogn til begjær» og «The Searchers».

Som små barn. (Foto: SF Norge)Som små barn. (Foto: SF Norge)

«Som små barn»

* Premiere 19. januar

* Regi: Todd Field

* Hva: Nytt intenst psykologisk drama fra mannen bak «In the Bedroom». Om en håndfull unge par og deres barn i et boligfelt der livene flettes sammen på faretruende vis. Utroskap, pedofili og biseksualitet er blant stikkordene.

* Skryteliste: Tre Golden Globe-nominasjoner, blant annet beste film og beste manus. Har også vunnet flere lokale kritikerpriser rundt om i USA.

Apocalypto. (Foto: Scanbox)Apocalypto. (Foto: Scanbox)

«Apocalypto»

* Premiere 26. januar

* Regi: Mel Gibson

* Hva: Storslått historisk actiondrama. Mayaindianerne ser sitt rike truet av undergang, og det blir satset på tempelbygging og menneskeoffer for å blidgjøre gudene. Den unge mannen Jaguar Paw er blant de som skal ofres, men han klarer å rømme.

* Skryteliste: Golden Globe-nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

Blood Diamond. (Foto: Sandrew Metronome)Blood Diamond. (Foto: Sandrew Metronome)

«Blood Diamond»

* Premiere 26. januar

* Regi: Edward Zwick

* Hva: Politisk ladet actionthriller om en sørafrikansk leiesoldat (Leonardo DiCaprio) som vil ha fatt i en ekstremt verdifull rosa diamant. 90-tallets borgerkrig i Sierra Leone er handlingens grusomme, historiske bakteppe.

* Skryteliste: DiCaprio er Golden Globe-nominert for rollen, og diamantbransjen er dritsur på filmen. Det lover godt.

The Last King of Scotland. (Foto: Fox Films AS)The Last King of Scotland. (Foto: Fox Films AS)

«The Last King of Scotland»

* Premiere 2. februar

* Regi: Kevin Mcdonald

* Hva: Biofilm, som tross tittelen, handler om Ugandas brutale diktator på 70-tallet Idi Amin.

* Skryteliste: Forest Whitaker har fått en Golden Globe-nominasjon samt en solid favn kritikerpriser for hovedrollen. Filmen gjorde det ellers brukbart under British Independent Film Awards der Mcdonald tok hjem prisen for beste regi.

Letters from Iwo Jima. (Foto: Sandrew Metronome)Letters from Iwo Jima. (Foto: Sandrew Metronome)

«Brev fra Iwo Jima»

* Premiere 23. februar

* Regi: Clint Eastwood

* Hva: Filmen Eastwood lagde parallelt med «Flags of Our Fathers» for å vise dette myteomspunne krigskapittelet også fra japanernes side.

* Skryteliste: Golden Globe-nominasjon for beste fremmedspråklige film samt til Eastwood for beste regi. De relativt trendsettende filmkritikerne i Los Angeles kåret dette til årets beste film.

«Notes on a Scandal»

* Premiere 23. februar

* Regi: Richard Eyre

* Hva: En ung lærerinne (Cate Blanchett) har seg med en elev, og en eldre lærerinne (Judi Dench) utnytter sin viten om skandalen for å bli venninne med kollegaen. Eyre regisserte for et par år siden Dench til bravur og priser i «Iris», noe som burde lokke enkelte til kinosalene.

* Skryteliste: Golden Globe-nominasjoner til både Dench og Blanchett, og filmen er også nominert for beste manus.

«Vinden som ryster kornet»

* Premiere 30. mars

* Regi: Ken Loach

* Hva: Beskriver en tidlig fase i IRAs historie gjennom skjebnene til to brødre på hver sin side av konflikten.

* Skryteliste: Gullpalmen i Cannes 2006, European Film Award for beste foto, samt fire nominasjoner til British Independent Film Awards.

Titanic. (Foto: 20th Century Fox)Titanic. (Foto: 20th Century Fox)

Ukas filmsite:

«Internet Movie Script Database»

1 BLACKNESS

Then two faint lights appear, close together... growing brighter. They
resolve into two DEEP SUBMERSIBLES, free-falling toward us like express
elevators.

Slik åpner manuset til en av tidenes mest innbringende filmer. Kjenner du den igjen? Det er «Titanic».

Går du med ambisjoner om å skrive et filmmanus bør du lese noen først, og det kan du gjøre her. Det kreves nemlig mye trening for å se hvordan ord på papir vil kunne se ut på lerretet, og det krever enda mer trening for å skrive nettopp de ordene som kan overføre dine visjoner til en fremtidig film. Filmmanus følger dessuten et intrikat sett med regler for typografi, sceneangivelser, dialog, overskrifter og så videre, som det er nødvendig å lære seg for at bransjefolk i det hele tatt skal vie ditt manus seriøs oppmerksomhet.

Og om du ikke har manusforfatterambisjoner kan likevel være underholdende og fascinerende å se hvordan dine favorittfilmer så ut før de ble filmatisert.

Ukas trailer:

«Music and Lyrics»

Music and Lyrics. (Foto: Sandrew Metronome)Music and Lyrics. (Foto: Sandrew Metronome)

Jeg hadde ikke tenkt tanken før jeg så denne traileren. Det er mulig mimreprogrammet «Gyldne tider» har gjort sitt også, for nå virker det så åpenbart: Hugh Grant passer usedvanlig bra i rollen som britisk has-been pop-stjerne fra 80-tallet.

Filmen handler som indikert om en avdanket popstjerne, som når sjansen byr seg forsøker å gjøre comeback. Denne romantiske komedien med Hugh og Drew Barrymore i hovedrollene er neppe noe mesterverk, men ser ut til å by på mye deilig skadefryd over tiåret da det meste toppet seg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus