Espen A. Amundsen: Her er årets beste skiver

Dette er de beste albumene i 2006 ifølge Espen A. Amundsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. The Sleepy Jackson - «Personality»


Det er som om «Personality» er i besittelse av et stayer-gen. Låtene blir nemlig bare bedre og bedre. Det nyanserte lydbildet byr på seg selv og avslører små detaljer jeg ikke registrerte ved foregående lytting. Jeg kan ikke huske sist gang jeg ble eksponert for så mange gode melodier på ett og samme album. Produksjonen skal ha sin del av æren for dette, men melodiene er allikevel uavhengig av den gromme lyden ualminnelig gode. Sjefen sjøl, Luke Steele, har gjennom hele albumet søkt tilbake til det klassiske poputrykket, der tre minutter og en fengende melodi er oppskriften. Det gjør heller ingenting at han er en skikkelig retrogutt, med bena godt plantet i 60- og tidlig 70-tall, og at Beach Boys, Beatles, Phil Spector og til dels Burt Bacharach er de store heltene. Definitivt årets album.

Smaksprøve: «God Lead Your Soul» og «Devil Was in My Yard»

2. Jarvis Cocker - «Jarvis»

«Jarvis» er en herlig motvekt i en musikkindustri der hjernen stort sett brukes til å telle penger og lete etter den såkalte X-faktoren. Cocker hopper elegant frem og tilbake mellom 60- og 70-tallet. Et tidvis «mektig» lydbilde á la Phil Spector/Jack Nitzsche kombineres med små doser glam- og punkrock. Låter som «I Will Kill Again», «Fat Children», «Disney Time», «Tonite» og det skjulte sporet «Running The World» er ualminnelig gode. Men best av alt: den tidligere Pulp-vokalisten lager noe så sjeldent som skummelt gode tekster. Jarvis er en annerledes blomst i en blasert og forutsigbar plateindustri. Han er ganske enkelt din mann.

Smaksprøve: «Running The World» og «Fat Children»

3. Pernice Brothers - «Live a Little»

Som Jarvis Cocker skriver Joe Pernice skarpsindige tekster om vår karusellignende tilværelse her på Moder Jord. Og det er, foruten blandingen av ironi, nostalgi, romantikk og ubegripeligheter, først og fremst den språklige fantasien og presisjonen som gjør tekstene interessante. Når det er sagt; «Live a Little» er fylt til randen av knakende gode poplåter som sakte men sikkert lister seg inn i lytterens hjerne der de bygger rede og slår seg til ro. Og en av de viktigste årsakene til denne flittige redebyggingen, er utvilsomt kombinasjonen av Joe Pernices varme og innbydende stemme, og det faktum at alle låtene formidler noe av betydning.

Smaksprøve: «Somerville»

4. The Hold Steady - «Boys And Girls In America»

Med fjorårets album, «Separation Sunday», opparbeidet The Hold Steady seg stor cred blant mange kritikere og indie-fans. På «Boys And Girls In America» feier de all tvil under teppet. For med sin tidvis beinharde og energiske rock er dette definitivt årets beste rock'n'roll-skive. Selv om bandet beveget seg mer og mer i retning av et klassisk rockeuttrykk, der Thin Lizzy og spesielt en ung Bruce Springsteen synes å være store inspirasjonskilder, lusker fremdeles det gamle kultbandet Hüsker Dü rundt i kulissene. Med sin blanding av hardcore, tradisjonell rock, fengende refrenger og utsøkte tekster fremstår The Hold Steady som et modent og moderne band som står på terskelen til å erobre verden.

Smaksprøve: «Stuck Between Stations» og «Chips Ahoy»

5. The Feeling - «Twelve Stops And Home»


The Feeling har på debutalbumet sitt fylt sin musikalske gryte med melodier, koring og hooks, som foruten å ha en distinkt egenart, sender tankene til band som Queen, Supertramp, 10CC, Electric Light Orchestra og Wings. Resultatet er blitt ufattelig fengende musikk som får meg til å tenke på første gangen jeg klinte med ei jente. Under et bord på soaré, akkompagnert av 10CCs «I'm Not In Love». Sterkt og berusende, med andre ord. Akkurat som «Twelve Stops And Home». Som også fungerer utmerket som nitroglyserin.

Smaksprøve: «Sewn» og «Never Be Lonely»

6. Tom Waits - «Brawlers, Bawlers & Bastards»


«Brawlers, Bawlers & Bastards» er en kjøter av et album. 56 låter; hvorav 30 nye, fordelt på tre skiver som åpner dørene til et univers der lukten av sødme, kloakk, nikotin og svovel smelter sammen til en margstjelende og livsbejaende vellukt. Den største utfordringen for lytteren er ikke kvaliteten. Den er nemlig trygt forankret i brorparten av sporene. Utfordringen er at man nærmest overfalles av låter. Rare, sære, vidunderlige og skranglete sanger som klynger seg til deg. Men det er ikke verre enn at man fanger tiden og tviholder på den en stakket stund. Tålmodighet og overblikk er med andre ord nøkkelen. Og tro meg, du vil ikke angre. For om en god latter forlenger livet, gjør garantert en overdose av Tom Waits det også.

Smaksprøve :«Lie To Me»

7. Belle & Sebastian - «The Life Pursuit»


«The Life Pursuit» består av en haug gode poplåter der teften for gode melodier sitter i førersetet. Man blir sittende å tralle med i baksetet når disse særegne skottene drar på seg skjørtet og legger i vei på en heidundrende musikalsk reise. Belle & Sebastian er mer poppete og tilgjengelig enn noen gang. Noe som kler dem ualminnelig godt. Og «The Life Pursuit» er definitivt et av bandets beste album.

Smaksprøve: «Blues Are Still Blue» og «Funny Little Frog»

8. Scissor Sisters - «Ta-Dah»


At vokalist og låtskriver Jake Shears velger Donna Summer fremfor Sex Pistols, og synes Wings lagde bedre låter enn Beatles, er bare sjarmerende. For Scissor Sisters blander 70- og 80-talls disco og softrock på en sofistikert og troverdig måte. Ikke bare lager de vanvittige fengende låter. De skaper musikk som - selv om den på overflaten kan synes overfladisk og strømlinjeformet - faktisk har et musikalsk innhold med både substans og egenart. Men viktigst av alt: de lager popmusikk av ypperste merke. Musikk som får deg til å tenke på Bee Gees, Donna Summer, Blondie, Leo Sayer, Elton John, Roxy Music, Gilbert O'Sullivan, Duran Duran og en eller annen Grand Prix-låt du trolig ikke husker navnet på.

Smaksprøve: «I don't Feel Like Dancing»

9. James Yorkston - «The Year Of The Leopard»


Det finnes ingen dårlige sanger på «The Year Of The Leopard». Likevel er låter som «Steady As She Goes», «5 a.m.» og «I Awoke» i en klasse for seg. Sistnevnte er en av årets nydeligste, faktisk. Lydbildet er delikat og nøysomt. Yorkstons behagelige og varme vokal er omgitt av akustiske gitarer, elektrisk piano, fiolin, lap steel, perkusjon, banjo, trekkspill og klarinett. Yorkston store styrke er at han høres ut som seg selv. Han har på sett og vis funnet sitt eget lille værelse innerst i gangen i det som gjerne defineres som folkrock.

Smaksprøve: «Steady As She Goes»

10. Moneybrother - «Pengabrorsan »


«Pengabrorsan» er et fyrverkeri av et album der Moneybrother tilfører sine utvalgte favorittlåter ny og eksplosiv kraft. Moneybrothers tolker gamle favoritter på en kompromissløs, men kjærlighetsfull måte. Gamle låter forvandles praktisk talt til nye, som - snarere enn å skjemme ut sine forgjengere - gir dem ny glans og verdighet. Tekstene, som er fritt oversatt av Moneybrother, Patric Dahlblom og Love Antell, er ikke bare gode. De er små sjarmbomber som får meg til å lytte litt ekstra etter.

Smaksprøve: «Dom vet ingenting om oss»

11. The Mountain Goats -

«Get Lonely»

Smaksprøve: «Woke Up New»

12. Graham Coxon -

«Love Travels at Illegal Speeds»

Smaksprøve: «Standing On My Own Again» og «Can't Look at Your Skin»

13. Chris Knight -

«Enough Rope»

Smaksprøve: «Enough Rope»

14. Shack -

«On The Corner Of Miles And Gil»

Smaksprøve: «Cup of Tea»

15. Midlake - «The Trials Of Van Occupanther»

Smaksprøve: «Roscoe» og «Head Home»

16. Eldkvarn - «Kärlekens låga»

17. Phoenix - «It's Never Been Like That»

18. Dan Sartain -

«Join Dan Sartain»

Smaksprøve: «Flight of The Finch»

19. Ben Kweller -

«Ben Kweller»

Smaksprøve: «Sundress»

20. Cat Power - «The Greatest»

Smaksprøve: «The Greatest»

21. The Who -

«Endless Wire»

Smaksprøve: «We Got A Hit» og «Mirror Door»

22. Lloyd Cole -

«Antidepressant»

23. David Mead - «Tangerine»

Smaksprøve: «Hard To Rember»

24. Minor Majority -

«Reasons To Hang Around»

25. Todd Snider - «The Devil You Know»

Smaksprøve: «You Got Away With It»

26. Lambchop - «Damaged»

27. Divine Comedy - «Victory For The Comic Muse»

Smaksprøve: «Diva Lady»

28. The Killers -

«Sam's Town»

Smaksprøve: «Bones»

29. Stefan Sundström -

«Fabler från Bällingebro»

Smaksprøve: «Sabina går iväg längs Malecon»

30. East River Pipe - «What Are You On»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag
Siste nytt
20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus