Espen A. Amundsen: Her er årets beste skiver

Dette er de beste albumene i 2006 ifølge Espen A. Amundsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. The Sleepy Jackson - «Personality»


Det er som om «Personality» er i besittelse av et stayer-gen. Låtene blir nemlig bare bedre og bedre. Det nyanserte lydbildet byr på seg selv og avslører små detaljer jeg ikke registrerte ved foregående lytting. Jeg kan ikke huske sist gang jeg ble eksponert for så mange gode melodier på ett og samme album. Produksjonen skal ha sin del av æren for dette, men melodiene er allikevel uavhengig av den gromme lyden ualminnelig gode. Sjefen sjøl, Luke Steele, har gjennom hele albumet søkt tilbake til det klassiske poputrykket, der tre minutter og en fengende melodi er oppskriften. Det gjør heller ingenting at han er en skikkelig retrogutt, med bena godt plantet i 60- og tidlig 70-tall, og at Beach Boys, Beatles, Phil Spector og til dels Burt Bacharach er de store heltene. Definitivt årets album.

Smaksprøve: «God Lead Your Soul» og «Devil Was in My Yard»

2. Jarvis Cocker - «Jarvis»

«Jarvis» er en herlig motvekt i en musikkindustri der hjernen stort sett brukes til å telle penger og lete etter den såkalte X-faktoren. Cocker hopper elegant frem og tilbake mellom 60- og 70-tallet. Et tidvis «mektig» lydbilde á la Phil Spector/Jack Nitzsche kombineres med små doser glam- og punkrock. Låter som «I Will Kill Again», «Fat Children», «Disney Time», «Tonite» og det skjulte sporet «Running The World» er ualminnelig gode. Men best av alt: den tidligere Pulp-vokalisten lager noe så sjeldent som skummelt gode tekster. Jarvis er en annerledes blomst i en blasert og forutsigbar plateindustri. Han er ganske enkelt din mann.

Smaksprøve: «Running The World» og «Fat Children»

3. Pernice Brothers - «Live a Little»

Som Jarvis Cocker skriver Joe Pernice skarpsindige tekster om vår karusellignende tilværelse her på Moder Jord. Og det er, foruten blandingen av ironi, nostalgi, romantikk og ubegripeligheter, først og fremst den språklige fantasien og presisjonen som gjør tekstene interessante. Når det er sagt; «Live a Little» er fylt til randen av knakende gode poplåter som sakte men sikkert lister seg inn i lytterens hjerne der de bygger rede og slår seg til ro. Og en av de viktigste årsakene til denne flittige redebyggingen, er utvilsomt kombinasjonen av Joe Pernices varme og innbydende stemme, og det faktum at alle låtene formidler noe av betydning.

Smaksprøve: «Somerville»

4. The Hold Steady - «Boys And Girls In America»

Med fjorårets album, «Separation Sunday», opparbeidet The Hold Steady seg stor cred blant mange kritikere og indie-fans. På «Boys And Girls In America» feier de all tvil under teppet. For med sin tidvis beinharde og energiske rock er dette definitivt årets beste rock'n'roll-skive. Selv om bandet beveget seg mer og mer i retning av et klassisk rockeuttrykk, der Thin Lizzy og spesielt en ung Bruce Springsteen synes å være store inspirasjonskilder, lusker fremdeles det gamle kultbandet Hüsker Dü rundt i kulissene. Med sin blanding av hardcore, tradisjonell rock, fengende refrenger og utsøkte tekster fremstår The Hold Steady som et modent og moderne band som står på terskelen til å erobre verden.

Smaksprøve: «Stuck Between Stations» og «Chips Ahoy»

5. The Feeling - «Twelve Stops And Home»


The Feeling har på debutalbumet sitt fylt sin musikalske gryte med melodier, koring og hooks, som foruten å ha en distinkt egenart, sender tankene til band som Queen, Supertramp, 10CC, Electric Light Orchestra og Wings. Resultatet er blitt ufattelig fengende musikk som får meg til å tenke på første gangen jeg klinte med ei jente. Under et bord på soaré, akkompagnert av 10CCs «I'm Not In Love». Sterkt og berusende, med andre ord. Akkurat som «Twelve Stops And Home». Som også fungerer utmerket som nitroglyserin.

Smaksprøve: «Sewn» og «Never Be Lonely»

6. Tom Waits - «Brawlers, Bawlers & Bastards»


«Brawlers, Bawlers & Bastards» er en kjøter av et album. 56 låter; hvorav 30 nye, fordelt på tre skiver som åpner dørene til et univers der lukten av sødme, kloakk, nikotin og svovel smelter sammen til en margstjelende og livsbejaende vellukt. Den største utfordringen for lytteren er ikke kvaliteten. Den er nemlig trygt forankret i brorparten av sporene. Utfordringen er at man nærmest overfalles av låter. Rare, sære, vidunderlige og skranglete sanger som klynger seg til deg. Men det er ikke verre enn at man fanger tiden og tviholder på den en stakket stund. Tålmodighet og overblikk er med andre ord nøkkelen. Og tro meg, du vil ikke angre. For om en god latter forlenger livet, gjør garantert en overdose av Tom Waits det også.

Smaksprøve :«Lie To Me»

7. Belle & Sebastian - «The Life Pursuit»


«The Life Pursuit» består av en haug gode poplåter der teften for gode melodier sitter i førersetet. Man blir sittende å tralle med i baksetet når disse særegne skottene drar på seg skjørtet og legger i vei på en heidundrende musikalsk reise. Belle & Sebastian er mer poppete og tilgjengelig enn noen gang. Noe som kler dem ualminnelig godt. Og «The Life Pursuit» er definitivt et av bandets beste album.

Smaksprøve: «Blues Are Still Blue» og «Funny Little Frog»

8. Scissor Sisters - «Ta-Dah»


At vokalist og låtskriver Jake Shears velger Donna Summer fremfor Sex Pistols, og synes Wings lagde bedre låter enn Beatles, er bare sjarmerende. For Scissor Sisters blander 70- og 80-talls disco og softrock på en sofistikert og troverdig måte. Ikke bare lager de vanvittige fengende låter. De skaper musikk som - selv om den på overflaten kan synes overfladisk og strømlinjeformet - faktisk har et musikalsk innhold med både substans og egenart. Men viktigst av alt: de lager popmusikk av ypperste merke. Musikk som får deg til å tenke på Bee Gees, Donna Summer, Blondie, Leo Sayer, Elton John, Roxy Music, Gilbert O'Sullivan, Duran Duran og en eller annen Grand Prix-låt du trolig ikke husker navnet på.

Smaksprøve: «I don't Feel Like Dancing»

9. James Yorkston - «The Year Of The Leopard»


Det finnes ingen dårlige sanger på «The Year Of The Leopard». Likevel er låter som «Steady As She Goes», «5 a.m.» og «I Awoke» i en klasse for seg. Sistnevnte er en av årets nydeligste, faktisk. Lydbildet er delikat og nøysomt. Yorkstons behagelige og varme vokal er omgitt av akustiske gitarer, elektrisk piano, fiolin, lap steel, perkusjon, banjo, trekkspill og klarinett. Yorkston store styrke er at han høres ut som seg selv. Han har på sett og vis funnet sitt eget lille værelse innerst i gangen i det som gjerne defineres som folkrock.

Smaksprøve: «Steady As She Goes»

10. Moneybrother - «Pengabrorsan »


«Pengabrorsan» er et fyrverkeri av et album der Moneybrother tilfører sine utvalgte favorittlåter ny og eksplosiv kraft. Moneybrothers tolker gamle favoritter på en kompromissløs, men kjærlighetsfull måte. Gamle låter forvandles praktisk talt til nye, som - snarere enn å skjemme ut sine forgjengere - gir dem ny glans og verdighet. Tekstene, som er fritt oversatt av Moneybrother, Patric Dahlblom og Love Antell, er ikke bare gode. De er små sjarmbomber som får meg til å lytte litt ekstra etter.

Smaksprøve: «Dom vet ingenting om oss»

11. The Mountain Goats -

«Get Lonely»

Smaksprøve: «Woke Up New»

12. Graham Coxon -

«Love Travels at Illegal Speeds»

Smaksprøve: «Standing On My Own Again» og «Can't Look at Your Skin»

13. Chris Knight -

«Enough Rope»

Smaksprøve: «Enough Rope»

14. Shack -

«On The Corner Of Miles And Gil»

Smaksprøve: «Cup of Tea»

15. Midlake - «The Trials Of Van Occupanther»

Smaksprøve: «Roscoe» og «Head Home»

16. Eldkvarn - «Kärlekens låga»

17. Phoenix - «It's Never Been Like That»

18. Dan Sartain -

«Join Dan Sartain»

Smaksprøve: «Flight of The Finch»

19. Ben Kweller -

«Ben Kweller»

Smaksprøve: «Sundress»

20. Cat Power - «The Greatest»

Smaksprøve: «The Greatest»

21. The Who -

«Endless Wire»

Smaksprøve: «We Got A Hit» og «Mirror Door»

22. Lloyd Cole -

«Antidepressant»

23. David Mead - «Tangerine»

Smaksprøve: «Hard To Rember»

24. Minor Majority -

«Reasons To Hang Around»

25. Todd Snider - «The Devil You Know»

Smaksprøve: «You Got Away With It»

26. Lambchop - «Damaged»

27. Divine Comedy - «Victory For The Comic Muse»

Smaksprøve: «Diva Lady»

28. The Killers -

«Sam's Town»

Smaksprøve: «Bones»

29. Stefan Sundström -

«Fabler från Bällingebro»

Smaksprøve: «Sabina går iväg längs Malecon»

30. East River Pipe - «What Are You On»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria
Siste nytt
17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus