Meny

Grønn jul kan bli normalen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaforsker Pål Presterud mener at grønn jul vil bli det normale i årene som kommer.

Snøfri jul kan bli normalen, hevder klimaforsker. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)Snøfri jul kan bli normalen, hevder klimaforsker. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

Oslo (NTB): I Oslo ligger gjennomsnittstemperaturen an til å bli hele seks grader høyere enn normalt for desember i år.

Middeltemperaturen for desember har ligget over gjennomsnittet hele ti ganger i løpet av de siste 15 årene, ifølge tall fra Meteorologisk institutt.

Klimaforsker Pål Presterud som er direktør for Cicero senter for klimaforskning sier til Klassekampen at de ferske desembertallene føyer seg inn i et globalt mønster som viser at hastigheten i oppvarmingen øker.

- Dette er normalen, slik modellene våre forutsier. Vi vil få milde vintre med mer nedbør, sier Presterud til avisen.

Av og til blir det mye snø, slik som i fjor, men varmerekordene kommer nå så ofte og så tett at det ligger langt utenfor en normal variasjon, påpeker forskeren.

- Dette ser vi i hele verden, sier Presterud.

Temperaturstatistikk for desember for hele landet blir først klar i begynnelsen av januar, men indikasjonene på en varm vinterstart er klare: Snittet så langt i desember for Sola utenfor Stavanger er 7,5 grader og for Bergen 6,7 grader. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus