Meny

Saddam: - Jeg ofrer meg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg ofrer meg og håper at Gud vil plassere meg blant martyrene, skriver den tidligere irakiske presidenten Saddam Hussein i et brev til det irakiske folk.

- Jeg ofrer meg. Hvis Gud vil, plasserer han meg blant de sanne menn og martyrer, skriver Saddam i et brev adressert til det irakiske folk. Her er han fotografert i retten for en uke siden. Myndighetene sier den første dødsdommen, som nå er bekreftet, skal iverksettes så snart som mulig. (Foto: Reuters/Scanpix)- Jeg ofrer meg. Hvis Gud vil, plasserer han meg blant de sanne menn og martyrer, skriver Saddam i et brev adressert til det irakiske folk. Her er han fotografert i retten for en uke siden. Myndighetene sier den første dødsdommen, som nå er bekreftet, skal iverksettes så snart som mulig. (Foto: Reuters/Scanpix)

Bagdad (NTB-AFP-Reuters): - Jeg ofrer meg. Hvis Gud vil, plasserer han meg blant de sanne menn og martyrer, skriver Saddam i et brev adressert til det irakiske folk onsdag.

Brevet ble kjent dagen etter at en ankedomstol fastholdt dødsdommen over Iraks tidligere diktator.

Ekte


I brevet oppfordrer Saddam også sine tilhengere til å stå samlet mot fiendene. Brevet skal være skrevet av Saddam på cellen, og det ble bekreftet som ekte av hans forsvarer.

Irak justisminister sa samtidig at forberedelsene til fullbyrdelsen av dødsdommen vil komme raskt i gang.

- Det blir ikke gitt noe amnesti i denne saken. Så snart vi får kjennelsen, kommer vi til å forberede iverksettelsen, sa justisminister Hashem al-Shibli til AFP onsdag.

- Kort tid


Tirsdag opprettholdt en irakisk ankedomstol dødsdommen mot Saddam, og retten slo fast at henrettelsen må skje innen 30 dager.

- Kjennelsen fra ankedomstolen skal gjennom presidentskapet og så til fengselsdirektoratet for å fullbyrde dødsdommen, sa Shibli.

Selv om justisministeren sier at forberedelsene vil ta kort tid, kan prosessen bli noe forsinket på grunn av den muslimske høytiden id al-adha, som begynner rundt nyttår.

- Det er snart id. Det kan ta noe tid på grunn av høytiden, sa han.

Delte meninger


Mange irakere hilser en rask fullbyrdelse av dommen velkommen, mens andre frykter at situasjonen i det voldsherjede landet vil bli ytterligere forverret dersom Saddam henges nå.

- Dette er en rettferdig dom fordi Saddam undertrykte det irakiske folk, men jeg tror at den kom på galt tidspunkt fordi vi opplever en voldsspiral, sier Mohammed Nasir fra Bagdad til Reuters.

- Jeg håper at de lar ham dø naturlig, fordi hvis vi henretter ham, kommer tilhengerne hans til å lage bråk, sier Edward Iskander som har en liten matbutikk sentralt i Bagdad.

Andre uttrykker håp om at volden vil ta slutt etter henrettelsen.

- Jeg tror hans død vil stanse volden utført av sunniene, og at de blir tvunget til å forhandle om forsoning, sier universitetsstudenten Akram Salman. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus