Bondevik frykter storkrig på Afrikas Horn

Krigen i Somalia kan føre til en ny strøm av flyktninger fra landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Somalia er et av verdens verst stilte land. Befolkningen trenger alt annet enn en ny krig, sier Bondevik til NTB. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)- Somalia er et av verdens verst stilte land. Befolkningen trenger alt annet enn en ny krig, sier Bondevik til NTB. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Stockholm/Oslo (NTB-DPA): Kapasiteten til hjelpeorganisasjonene i området er allerede sprengt, advarer FNs høykommissær for flyktninger.

- Somalia har de siste månedene vært rammet av den ene krisen etter den andre, sier høykommissær Antonio Guterres.

I løpet av et knapt år har det vært tørke, flom og flere runder med krigshandlinger i Somalia. Kampene mellom styrkene til overgangsregjeringen og somaliske krigsherrer i høst sendte rundt 34.000 mennesker på flukt til Kenya, hvor FN driver tre flyktningleirer.

- Hjelpearbeidere i regionen strever allerede med store hindringer, blant annet sikkerhetssituasjonen og naturkatastrofer. Det siste vi og Somalias befolkning trenger nå, er ennå en runde med store flyktningstrømmer, sier Guterres.

FNs menneskerettskommisjonær Louise Arbour fordømte onsdag kampene mellom de etiopiske styrkene, som støtter den somaliske overgangsregjeringen, og islamistene som kontrollerer mesteparten av Somalia.

Hun ba også om at mennesker som forsøker å flykte fra krigen, må få fritt leide ut av landet.

Bondevik frykter storkrig


Kjell Magne Bondevik, som er FNs humanitære spesialutsending til Afrikas Horn, frykter at en storkrig i regionen vil gi en humanitær katastrofe.

- Jeg mener et klart vedtak fra FNs sikkerhetsråd er nødvendig, sier den tidligere statsministeren til TV Norge.

Bondevik var selv i Somalia i mai og sier til NTB at befolkningen mangler selv de enkleste basisvarer. Han understreker at en storkrig mellom Somalia og Etiopia, med mulig innblanding fra Eritreas side, vil gå hardt ut over de sivile.

- Somalia er et av verdens verst stilte land. Befolkningen trenger alt annet enn en ny krig, sier han.

Bondevik frykter at krigshandlingene vil føre til matvaremangel og sult.

- Verdens Matvareprogram er for øyeblikket i ferd med å trekke seg ut av hovedstaden Mogadishu. Det er ytterst vanskelig å drive humanitært arbeid mens det pågår kamphandlinger, sier han. (©NTB)